Більше мільйона людей на Донбасі можуть залишитися без чистої питної води і опалювання

09 ЛИСТОПАДА 2017 16:06

З представництва ООН в Києві з тривогою повідомляють про ескалацію бойових дій поблизу об'єктів цивільної інфраструктури на Донбасі, обстріли Донецької і Верхньокальміуської фільтрувальних станцій.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Це може привести до того, що більше мільйона чоловік по обидві сторони 459-кілометрової лінії розмежування залишаться без води.   

У разі ушкодження станцій виникне загроза витоку хлорного газу. «В ООН глибоко стурбовані активізацією бойових дій поблизу інфраструктури водо-, электро- і газопостачання в Донецькій області на сході України», - говориться в заяві, з якою виступив Гуманітарний координатор ООН в країні Ніл Уолкер.   

За останні шість днів Донецька фільтрувальна станція потрапляла під обстріл впродовж трьох ночей підряд.   

А Верхньокальміуська фільтрувальна станція була обстріляна більше 12 разів за одну ніч.   

За словами Уолкера, водопостачання не було перерване тільки завдяки мужності співробітників компанії «Вода Донбасу».  

В ООН підкреслили, що ескалація бойових дій поблизу об'єктів інфраструктури може привести до посилювання гуманітарної кризи на Донбасі.  

Без води і опалювання можуть виявитися приблизно 1,1 млн чоловік по обидві сторони лінії розмежування.   

«За відсутності безперебійного водопостачання і опалювання погіршуватиметься стан здоров'я людей. Діти, люди похилого віку, жінки і люди з особливими потребами будуть вимушені покинути свої доми у пошуках тепла і притулку», - говориться в заяві.  

В ООН також попередили про небезпеку викиду хлорного газу, який зберігається на обох фільтрувальних станціях.   

«Якщо постраждає хоч би один з контейнерів, що містять по 900 кілограмами газу, то смертельну дозу отруйного газу отримають усі, хто знаходиться в радіусі 200 метрів», - говориться в заяві Гуманітарного координатора ООН.   

Ніл Уолкер нагадав усім сторонам конфлікту про їх зобов'язання не допускати нападів на об'єкти цивільної інфраструктури і забезпечувати захист цивільних осіб.   

«Будь-який умисний напад на системи водопостачання або опалювання є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права», - підкреслив представник ООН.

 

Суспільство, 09.11.2017 16:06