Окупанти на Запорізькій АЕС. Джерело: "Енергоатом"

Блекаут на Запорізькій АЕС: міністр енергетики пояснив, які області в Україні найбільше постраждають від можливої аварії

Кожен блекаут на Запорізькій АЕС — це загроза масштабної аварії. Наслідки такої трагедії можна порівняти з Фукусімою.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

На окупованій Запорізькій АЕС у ніч на суботу, 2 грудня, стався черговий блекаут, унаслідок чого виникла загроза радіаційній безпеці. За словами міністра, вже вдалося відновити живлення ЗАЕС. Водночас наступного разу може так не пощастити. Галущенко переконує, що ще 2022 році влада опрацьовувала сценарій можливої аварії на окупованій станції. Тоді було зроблено висновок, що радіація може поширитися на Крим, а також на країни, які межують з Україною, зокрема Румунію та Туреччину.

"Стався черговий, восьмий, блекаут на ЗАЕС. Кожен блекаут — це загроза аварії, це ситуація на межі повторення Фукусіми. А розрахунки цього року показували, що вибух радіації піде більше на західну частину України і на країни, які межують з нами на західному кордоні. Це дуже небезпечна ситуація взагалі", — сказав Галущенко.

Нагадаємо, що 14 листопада через некомпетентність російських загарбників і працівників "Росатому" стався частковий блекаут на ЗАЕС. Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці, в результаті чого запустилися дизель-генератори та системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Додамо, в "Енергоатомі" заявляли, що 26 листопада внаслідок короткого замикання приблизно на 100 кілометрів північніше від захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилася остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — "Дніпровська". Три інші лінії пошкодили ще раніше під час рашистських обстрілів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.12.2023 18:55