Фото: Defence Express

На Запорізькій АЕС стався черговий блекаут: є загроза радіаційній безпеці

Вночі 2 грудня на Запорізькій атомній електростанції стався повний блекаут. Наразі є загроза радіаційній безпеці.

Про це повідомив "Енергоатом".  

Зазначається, що ввечері  1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС — Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС — Дніпровська" напругою 750 кВ. 

Відтак, ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, вісім з яких пізніше були залишені в роботі.

"Найбільша загроза безпеці  в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції", — наголосили в "Енергоатомі".

Фахівці пояснили, що такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану.

"Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині  ранку поновлено звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 14 листопада через некомпетентність російських загарбників і працівників "Росатому" стався частковий блекаут на ЗАЕС. Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці, в результаті чого запустилися дизель-генератори та системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Додамо, в "Енергоатомі" заявляли, що 26 листопада внаслідок короткого замикання приблизно на 100 кілометрів північніше від захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилася остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — "Дніпровська". Три інші лінії пошкодили ще раніше під час рашистських обстрілів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.12.2023 10:15