Фото: "Енергоатом"

Яким є радіаційний фон біля Запорізької АЕС: офіційні дані

Станом на ранок 5 липня радіаційний фон на території України перебуває в нормі. Це стосується й окупованого Енергодара на Запоріжжі, поруч з яким розташована Запорізька атомна електростанція. 

Про це свідчать спостереження Укргідрометцентру.

Показники мікрозіверта для міста Енергодар — 4.5.0, прилеглих територій — 4.5.0, ЗАЕС — 4.5.0. 

Рівень радіації на ранок 5 липня перебуває у нормі по всій Україн

Інфографіка: дані Укргідрометцентру

"На пунктах спостереження радіометричної мережі НГМСУ та АСКРС в 30 км зоні навколо РАЕС, ХАЕС, ЗАЕС, ПУАЕС та територіях забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи (крім зони відчуження ЧАЕС), зареєстровані величини потужності експозиційної дози (ПЕД), які перебувають в межах своїх середньомісячних величин, що свідчить не тільки про відсутність нових аварійних ситуацій на ядерно небезпечних об’єктах України, а й про відсутність транскордонного перенесення через територію України радіоактивно забруднених повітряних мас, здатних змінити природний радіаційний фон", — йдеться в повідомленні "Укргідрометцентру".

Тим часом в "Енергоатомі" повідомляють, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС — стабільний. Станом на 08:00 5 липня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін. Наразі він становить 16,56 метра. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, — на рівні 11,15 метра. Фахівці зауважують, що протягом останнього часу рівень води в каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від Каховського водосховища.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Інфографіка:"Енергоатом"

У "Енергоатомі" нагадують, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Нагадаємо, 4 липня Генштаб Збройних сил України попередив, що російські окупанти найближчим часом можуть здійснити провокації на території Запорізької атомної електростанції.

Також раніше британська газета Times повідомляла, що президент Росії Володимир Путін може дати вказівку підірвати Запорізьку атомну електростанцію. Останні невдачі можуть змусити його зробити радикальні кроки, щоб зберегти позиції.

Водночас президент України Володимир Зеленський вважає, що Російська Федерація планує підірвати Запорізьку атомну електростанцію дистанційно вже після передачі її Україні. Окупанти прагнуть заморозити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2023 08:47