Син і мати Кацмани, "активісти миру", яких убили бойовики ХАМАСу. Джерело: nytimes.com

Бойовики ХАМАСу вбивали навіть симпатиків Палестини, — ЗМІ

Бойовики ХАМАСу під час нападу в суботу, 7 жовтня, вбили багато активістів, які боролися за права палестинців. Серед загиблих є велика кількість симпатиків Палестини, які опинилися на шляху в терористів.

Спеціальний матеріал на цю тему підготував The New York Times.

"На ізраїльському боці кордону зі Сектором Гази розташована низка житлових колективів, члени яких, як правило, залишаються лівоцентристськими, підтримують мирні ініціативи та права палестинців. Багато з цих мешканців зникли безвісти або загинули після нападу ХАМАС у суботу", — зазначили у виданні.

Зокрема, після нападу бойовиків на кібуц Беєрі (кібуц — самостійна соціальна й економічна структура в Ізраїлі — прим.) вважається зниклою 74-річна Вівіан Сільвер, яку, ймовірно, взяли в заручники. Народжена в Канаді, вона — один із лідерів організації Women Wage Peace — великого масового руху, який заснували після війни в Газі 2014 року для сприяння політичному розв’язанню ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Журналісти розповіли, що Сільвер багато років працювала в раді директорів B'Tselem, ізраїльської правозахисної організації, яка стверджувала, що Ізраїль є державою апартеїду. Вона відвідувала палестинські території, щоби висловити солідарність з палестинцями, працювала волонтером в організації, яка доставляла хворих палестинців із Гази до Ізраїлю на лікування. Також є виконавчим директором Інституту стратегій миру та розвитку Негева, співзасновником Арабсько-єврейського центру розширення прав і можливостей рівності та співпраці.

Рейчел Гур, ізраїльтянка, яка бере участь у пошуках зниклих безвісти, розповіла медійникам, що багато мешканців кібуців поблизу Гази мали схожі погляди.

"Це люди, які голосують за лівих, які підтримують співіснування з палестинцями. Вони хочуть миру та виступають проти анексії Палестини Ізраїлем", — пояснила вона.

Інший пропалестинський "активіст миру" Хаїм Кацман спочатку вважався взятим у заручники, але потім його знайшли вбитим у своєму будинку в кібуці Холіт. Нещодавно він захистив докторську дисертацію в Університеті Вашингтона в Сіетлі. Його докторський ступінь мав назву "Релігійний націоналізм в Ізраїлі / Палестині". Для ізраїльтян незвично називати регіон таким чином, а не просто "Ізраїль" або "Ізраїль і окуповані території".

Білгу та Якові Інон, які були "активістами миру", теж убили в суботу. Подружжя загинуло в їхньому фермерському господарстві в Нетів Ха-Асарі, що розташоване на північ від Гази.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами й мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Армія оборони Ізраїлю заявила, що за ніч 10 жовтня завдала ударів по понад 200 цілях у Секторі Гази. Вдень 10 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль переходить до "повноцінного наступу" на Сектор Гази.

Нагадаємо, що, за інформацією CNN, понад 1 200 людей загинуло через напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. У країні ведуться активні бойові дії. Своєю чергою видання Al Jazeera повідомляє про понад 900 загиблих людей в Секторі Гази та 21 загиблого на західному березі Йордану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2023 09:48