Чехія – Україна: анонс матчу Ліги націй

06 ВЕРЕСНЯ 2018 09:52

Чехія – Україна. 6 вересня, 21:45, Угерске Градіште, стадіон "Мирослав Валента".

Головний арбітр: Ентоні Тейлор (Англія)

Телетрансляція на ТК «Футбол 1» та ТРК «Україна», текстова онлайн-трансляція на сайті «Football 24».

Україна нарешті відгуляла літо й стартує у Лізі націй – дуже швидкоплинному, складному й поки важкозрозумілому для рядових вболівальників турнірі, який може дозволити прорватись на чемпіонат Європи повз відбір, з яким у нас традиційні проблеми.

Для Андрія Шевченка це змагання особливо важливе, адже майже у кожному інтерв'ю він нагадував про нього та про Євро – останнє й буде головним маркером його роботи. Непотрапляння на європейський форум дорівнює невиконанню завдання, тому на Лігу націй він викликав майже всіх українських футболістів, які зараз на слуху – навіть Василя Кравця з іспанського Луго. Цим Шевченко добився деякого паритету в кількості легіонерів з європейських ліг, адже наші суперники «танцюють» саме від них.

Першою перепоною на шляху до європейської величі «жовто-синіх» є збірна Чехії – рівний за класом, але дуже неприємний колектив. Його основу складають футболісти празької Славії, з якою мало титанічні проблеми київське Динамо, та легіонери з топ- і не дуже ліг. Чехи й грають приблизно так, як Славія – це силовий футбол з великою кількістю довгих передач на високих форвардів та агресивним пресингом на кожному клаптику поля. Тренер господарів Карел Яролім навіть висловився за ідею поставити проти України гравців центру Славії, які нещодавно зустрічалися з киянами, адже ті мають потрібний емоційний заряд – хоча вони, в принципі, і так регулярно грають за збірну. Словом, нас чекає дуже складний і нервовий поєдинок.

Статистика протистояння та цікаві факти:

1. Україна та Чехія провели лише дві товариські зустрічі, в яких «жовто-сині» не забили жодного голу. У 2011 році чехи у Празі розгромили збірну Блохіна з рахунком 4:0, а через рік зіграли в суху нічию на «Арені Львів», ставши єдиним нашим суперником, який тут не програв.

2. У 2018 році обидві збірні провели по чотири матчі. Чехи виграли і програли по два, а українці не програли жодного – втім, перемогу святкували також лише двічі.

3. У матчах проти учасників ЧС-2018 збірна України одного разу виграла (Японія) та двічі зіграла внічию (Саудівська Аравія, Марокко), в той час як чехи при одній перемозі (Нігерія) двічі зазнали поразок (Автралія, Уругвай).

4. Чехи після розпаду Чехословаччини змогли кваліфікуватись на усі чемпіонати Європи.

5. Україна у рейтингу УЄФА наразі займає 35-е місце, Чехія – 48-е.

6. Збірна Чехії, згідно даних Transfermarkt, дорожча за збірну України на 4 мільйони євро – €133 млн проти €129 млн.

Спорт, 06.09.2018 09:52