Фото: Pixabay

Чи очікувати цього року дефіцит гречки: прогноз Мінагрополітики

Цьогорічний потенціал площ посіву під гречку збільшено до 115,4 тисячі га, тоді як торік в Україні було засіяно 114,6 тисячі га. Однак наразі темпи посіву цієї культури трохи відстають від минулорічних. Та перейматися не варто — дефіциту гречки цього року в країні не передбачається.

Відповідний прогноз зробило Міністерство аграрної політики.

Фахівці вказують, що станом на середину травня вже посіяно 43,26 тисячі га (37%), тоді як 2022 року на аналогічну дату сівбу було проведено на площі 48 тисячі га.

"Торік урожай гречки становив майже 160 тис. тонн. Згідно з даними Мінагрополітики, внутрішнє споживання цієї крупи в Україні становить орієнтовно 110 тис. тонн щорічно. Тобто для внутрішнього споживання українці сповна будуть забезпечені цією с/г культурою, а залишки дозволять сформувати перехідний резерв", — зауважили у відомстві.

Найбільше цього року, як і минулого, гречки сіють на Тернопільщині. Наразі місцеві аграрії засіяли вже 8,8 тисячі га. Також в трійці лідерів — Вінниччина та Сумщина.

"У Вінницькій області сільгосптоваровиробники станом на 18 травня провели сівбу на площі 4,4 тисячі га. Аграрії Сумщини наразі випереджають минулорічні показники: 5,2 тисячі га", — кажуть у Мінагрополітики.

Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявляв, що з червня 2023 року можливе зниження ціни на гречку. Водночас, за його словами, це вже стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні.

Нагадаємо, в Україні цього тижня розпочався масовий продаж полуниці. Аналітики зауважують, що цього року полуниця в Україні коштує у середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці травня минулого року. Ключові гравці ринку пов'язують цінову різницю з більш пізнім стартом початку сезону реалізації ягоди відкритого ґрунту.

Також повідомлялося, що оптові ціни на яблука цього року вдвічі перевищують торішні. Це пов'язують із низкою факторів, у першу чергу — з перевагою пропозицій на імпортні фрукти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.05.2023 05:15