Фото: Рixabay

Чи вплине повернення ПДВ на пальне на ціни на продукти: відповідь нардепа

Величезної інфляція після повернення ПВД на пальне в Україні не буде. Не вплине воно суттєво і на зростання цін на продукти харчування.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко в ефірі національного телемарафону.

Він наголосив, що вартість продуктів харчування збільшується, бо росте ціна на пальне. Однак, на його думку, значного росту цін очікувати не варто.

"Ціни об’єктивно ростуть. Тобто по кожній окремій позиції мені важко сказати… Але коли ти заходиш в супермаркет і бачиш, що те, що ти купував півроку тому воно коштувало одну ціну, а зараз твій кошик на тиждень він коштує абсолютно іншу ціну. Тут є декілька факторів. Якщо ми беремо овочі, то у нас в основному ранні овочі вирощували в тих регіонах, які тимчасово окуповані. Наприклад, Мелітополь, Бердянськ, весь південь Запорізької і Херсонської областей, там де наприклад зараз розбиті теплиці. Частину овочів ми імпортуємо. Багато овочів ми зараз почали імпортувати з-за кордону, тому що частково наше виробництво або було розбите, або не працює, або ще не запущене", – зазначив Устенко.

Він наголосив, що у разі суттєвого зростання вартості продуктів вирішувати законність підвищення будуть Антимонопольний комітет та Міністерство економіки.

Нагадаємо, у Верховній Раді анонсували повернення податків на пальне. З 1 липня ПДВ на пальне зросте з 7% до довоєнних 20%.

Відомо, що з червня 2023 року можливе зниження ціни на гречку. Очікується майже аналогічна в порівнянні з минулим роком площа посіву цієї культури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Економіка, 06.05.2023 22:50