Фото: Pixabay

В Україні стартував сезон полуниці: вартість ягід значно дорожча, ніж торік

В Україні цього тижня розпочався масовий продаж полуниці. Реалізація ягоди стартувала ще на початку травня, однак це був виключно тепличний продукт

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit. Продаж полуниці здійснюють переважно виробники західних областей.

Експерти вказують, що цього року сезон реалізації ягоди з відкритого ґрунту дещо затримався — причиною цього стала тривала і холодна весна.

"Так, в аналогічний період минулого року вже практично всі регіони України розпочали реалізацію суниці садової. На сьогодні про це повідомляють лише виключно виробники західних областей", — йдеться у повідомленні.

Та, попри більш пізній старт сезону, ціни на полуницю почали знижуватися. Так, на сьогодні реалізація цієї ягоди формується в рамках діапазону 50-85 грн/кг (1,37-2,32 дол/кг), що в середньому в 1,5 раза дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Водночас аналітики зауважують, що цього року полуниця в Україні коштує все ж у середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці травня минулого року. Ключові гравці ринку пов'язують цінову різницю з більш пізнім стартом початку сезону реалізації ягоди відкритого ґрунту.

Нагадаємо, раніше директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко повідомив, що вже влітку в Україні прогнозується зниження цін на овочі, зерно й продукти тваринництва — зокрема, на м'ясо, яйця й молоко. Щодо падіння цін на овочі, то це очікується після надходження на ринок продукції нового врожаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.05.2023 06:23