Фото: Рixabay

В Україні прогнозують зниження цін на низку продуктів: коли і на скільки

Вже влітку в Україні прогнозується зниження цін на овочі, зерно й продукти тваринництва — зокрема, на м'ясо, яйця й молоко. Щодо падіння цін на овочі, то це очікується після надходження на ринок продукції нового врожаю.

Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко в ефірі телемарафону. Водночас він наголосив, що значного падіння вартості харчових продуктів очікувати не варто.

"Досвід показує, що з надходженням продукції нового врожаю, як правило, у червні-липні, навіть у більш ранні місяці відбувається зниження цін насамперед на овочі", — сказав експерт.

Він наголосив, що більшість агропродукції вирощується поблизу зони бойових дій, а це значно вплине на кінцевій вартості продукції. 

"Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори збільшення ціни у 2-3 рази. Навряд чи буде суттєве зменшення цін на них. Ранні овочі в основному тепличні, а ті, що надходять з півдня, не складають їм конкуренцію, їх мало. І впливу на ціни з боку овочів відкритого ґрунту поки що немає", — резюмував Лупенко.

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" вказує, що загалом зростання вартості на овочі відбувається через збільшення попиту на ринку та водночас зменшення пропозиції.

Нагадаємо, в Асоціації виробників молока повідомляли, що в Україні з початку повномасштабної війни суттєво зросли ціни на молочну продукцію. Зокрема, у найбільших торгівельних мережах країни за останній місяць підвищились ціни на сир. Фахівці кажуть, що підвищення цін на більшість молочних продуктів може бути пов’язане з продовольчою інфляцією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.05.2023 04:43