Фото: Pixabay

В Україні за рік удвічі здорожчали яблука: з чим це пов'язано

В Україні оптові ціни на яблука цього року вдвічі перевищують торішні. Це пов'язують із низкою факторів, у першу чергу — з перевагою пропозицій на імпортні фрукти.

За інформацією аналітиків EastFruit, хоч врожай яблука у 2022 році був хорошим, через закордонну продукцію, особливо в сегменті продукції середньої та високої якості, збільшення оптових цін цього року досягає майже на 150%, у порівнянні із минулим роком.

За рівнем оптових цін серед популярних сортів виділяються "Голден Делішез" і "Фуджі" — їх продають у середньому по 20 грн/кг оптом. Аутсайдери "Джонаголд" і "Ренет Симиренка", які продаються по 16 грн/кг у середньому. Аналітики вказують, що найрізкіше зросли ціни на яблуко сорту "Голден Делішез" — майже втричі у порівнянні з минулим роком. Також на більш ніж у 2,5 раза подорожчали сорти яблука "Гала" і "Гренні Сміт". А ось "Айдаред" виріс у ціні найменше — у 2,1 раза. Пояснюється, що це свідчить про вподобання споживачів до різних сортів, а також пов’язано з особливостями зберігання різних сортів яблука.

"Зокрема сорт "Голден" дуже чутливий навіть до невеликого коливання температури повітря у фруктосховищі, тоді як "Айдаред" набагато менше реагує на ці "струси". Оскільки з весни й до осені Україна жила в умовах постійних терористичних атак Росії на цивільну інфраструктуру, а саме на систему енергопостачання країни, то зберегти яблуко загалом було доволі складно, і окремі сорти особливо. Українські виробники в сезоні 2022/23 змушені були поспішати з розпродажем яблука зі сховищ, бо не були впевнені в можливості збереження їхньої якості з огляду на "героїчну" боротьбу Російської Федерації з українськими трансформаторами. Оскільки українські трансформатори перемогли, то ті садівники, які наважилися зберегти яблуко до травня, змогли непогано заробити", — вказують в EastFruit.

Ціни на яблуко в гривні зараз рекордно високі за останні роки. Однак уже за тиждень вони можуть виявитися нижчими, ніж 2020 року, прогнозують експерти. Водночас, якщо ж перерахувати ціни в долари, то ситуація і має зовсім інакший вигляд — ціна у 55 центів для травня швидше є типовою для України.

Основні причини зростання ціни на яблука

Аналітики EastFruit зазначають, що торік, хоч і вже була повномасштабна війна, але ціни на яблука були значно нижчими. Все тому, що тоді навесні нові логістичні шляхи ще не було відпрацьовано, а порти України були заблоковані російськими окупантами. Це призвело до масового розпродажу яблука за мінімально можливими цінами. Саме з цією вартістю зараз і порівнюють сьогоднішні ціни.

"Також потрібно врахувати, що 2022 року багато садівників упустили можливості провести обробітки в садах у весняно-літній період, тому що були труднощі з поставками ЗЗР і ПММ, а також відчувався дефіцит робочих рук. Це негативно позначилося на якості яблук і погіршило їх збереження в зимовий період", — кажуть експерти.

Нагадаємо, в Україні цього тижня розпочався масовий продаж полуниці. Аналітики зауважують, що цього року полуниця в Україні коштує у середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці травня минулого року. Ключові гравці ринку пов'язують цінову різницю з більш пізнім стартом початку сезону реалізації ягоди відкритого ґрунту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.05.2023 06:24