Фото: Депо

Чи зафіксовано спалах інфекційних хвороб після підриву Каховської ГЕС: відповідь МОЗ

Спалаху інфекційних хвороб внаслідок підриву Каховської ГЕС наразі не зафіксовано. Контроль за епідемічною ситуацією в підтоплених районах Херсону та області проводиться щоденно. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України. 

У Херсонській області посилено працюють лабораторії контролю та профілактики хвороб. Додатково в сусідніх областях сформовані оперативні бригади швидкого реагування, які виїжджатимуть на Херсонщину. Постійно моніториться стан питної води у водопроводі, свердловинах та колодязях, а також здійснюється моніторинг води з поверхневих водойм. 

Централізованими медичними хабами в разі потенційних спалахів інфекційних хвороб стануть лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини. Наразі у визначених закладах розгортають додаткові інфекційні ліжка, перевіряють та забезпечують лікарні необхідними препаратами.

"Через підрив Каховської ГЕС у криницях, водоймах та на поверхні ґрунту можуть опинитися хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ. Це ризик виникнення спалахів гострих інфекційних хвороб, лептоспірозу та холери", — пояснюють фахівці.

В області вже розподілили бактерицидні таблетки та засоби для знезараження питної води. Наразі запасів бактерицидних таблеток достатньо для проведення знезаражувальних заходів у постраждалих районах області та видачі цих засобів населенню. Запас сформовано на кілька місяців.

"Після спаду рівня води фахівці лабораторій працюватимуть на місцях та здійснюватимуть контроль безпосередньо у дворах мешканців, які повертатимуться до раніше підтоплених будинків. Спеціалісти відбиратимуть проби ґрунту та води з криниць, відпрацьовуватимуть питання дезінфекції колодязів та за потреби забезпечуватимуть населення засобами для дезінфекції питної води та поверхонь у приватних будинках, які зазнали підтоплень", — йдеться в повідомленні МОЗ.

Нагадаємо, держава та спеціальні служби контролюють ситуацію та втілюють план ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Зокрема, в Херсонській та сусідніх областях планують пошук нових свердловин, прокладання магістральних водогонів, аналіз стану водойм. 

У Херсонській області ухвалили низку заборон, необхідних для збереження правопорядку та стабілізації ситуації в регіоні. Зокрема, цивільним заборонили в'їзд до населених пунктів, які постраждали через підтоплення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2023 15:39