Фото: armyinform.com.ua

Окупанти не допускають ООН до територій, які постраждали від підриву Каховської ГЕС, — заступник генсека

Росія не допускає представників Організації Об'єднаних Націй на лівий берег Херсонщини, щоб допомогти потерпілим унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс, передає Associated Press.

Заступник генсека зауважив, що ООН допомагає потерпілим здебільшого через українські організації. Загалом ООН уже вдалося дістатися до 30 тисяч потерпілих на правому березі Дніпра, щоб допомогти їм.

За словами Гріффітса, в середу, 7 червня, він зустрівся з послом Росії в ООН Василем Небензею, аби попросити російську владу надати командам організації доступ на окуповану територію. Проте доступу до тимчасово окупованого лівого берега Росія досі не надала.

"Під час розмови ми надали їм деталі, щоб дати можливість Москві ухвалити рішення, яке, як ми сподіваємося, буде позитивним. Сподіваюся, це станеться", — сказав він. 

Організація також, ймовірно, звертатиметься зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів для боротьби з наслідками підриву дамби. Водночас, за словами Гріффітса, про це говоритимуть за кілька тижнів, коли наслідки для економіки, навколишнього середовища і здоров’я населення постраждалих регіонів стануть більш зрозумілими.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

За даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

Відомо, що на Херсонщині продовжує спадати вода після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕСНаразі вода тримається на рівні 4,72 метра.

Унаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС загинули четверо людей. Ще 27 вважаються зниклими безвісти.

Варто зауважити, що президент Володимир Зеленський обурений млявою реакцією світу на підрив Каховської гідроелектростанції. Він наголосив, що у світі на деяких рівнях є ганебна байдужість до екоциду та людської трагедії, які сталися через російський теракт

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 10.06.2023 22:57