Фото: Офіс президента України

У Зеленського пояснили, як можна було запобігти підриву Каховської ГЕС

09 ЧЕРВНЯ 2023 04:50

У ніч на 6 червня Росія підірвала Каховську гідроелектростанцію. Та те, що станція була замінована, відомо з осені 2022 року. Катастрофі можна було б запобігти, але оскільки РФ вже вдалася до цього терористичного акту, важливо уникнути трагедії на Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю "24 каналу". Він нагадав, що росіяни шантажували Україну підривом Каховської ГЕС ще раніше.

"Вони самі про це публічно говорили: "Якщо будете просуватися далі, то ми підірвемо Каховську ГЕС". Тоді зі всіма партнерами ми проговорювали, що Росія буде поступово збільшувати терористичний компонент у війні, тому що військового компоненту у них буде все менше. Тоді наші партнери казали: "Ні, дивіться, Путін заявив, що буде великий наступ Росії на Донецькому і Луганському напрямку", — пригадав радник голови ОП.

Він наголосив, що українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції.

Щодо того, як можна було запобігти підриву ГЕС, а тепер уникнути катастрофи на Запорізькій АЕС, Подоляк вказує наступне:

  • суттєво пришвидшити постачання зброї Україні;
  • збільшити арсенальні можливості України — надати далекобійні ракети, наприклад ATACMS, які дадуть можливість знищити тилове забезпечення РФ і цим зменшити боєздатність російської армії;
  • припинити загравати з Росією на міжнародних майданчиках, як-от ООН, МАГАТЕ тощо;
  • ультимативно запропонувати звільнити, чи хоча б тимчасово зупинити членство Росії, щоб вона не використовувала ці майданчики для брехливого впливу на свідомість Латинської Америки, Африки, глобального Півдня, Азії;
  • обмежити присутність росіян у гуманітарних сферах: у спорті, культурі, інформації;
  • реагувати на ядерні погрози Росії.

Подоляк зауважив, що щойно росіяни передали тактичну ядерну зброю Білорусі — це означає, що Договір про нерозповсюдження ядерної зброї не існує.

"Тоді питання: ви точно хочете, щоб це все так на ваших очах ламалось, а ви вдавали, що нічого не відбувається? "Ну, трошки там ще повбивають українців певний час, але в принципі ми всі в безпеці". Ні, взагалі світ не в безпеці. Росія демонструє, якщо треба буде заради якогось там "результату" щось підірвати, вони це зможуть зробити не тільки на території Росії — щоб шокувати світ", — підсумував радник голови ОП.

Нагадаємо, за даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.06.2023 04:50