Скріншот із відео

Який стан води в річках поблизу Каховського водосховища: дані влади

Держава та спеціальні служби контролюють ситуацію та втілюють план ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. Зокрема, в Херсонській та сусідніх областях планують пошук нових свердловин, прокладання магістральних водогонів, аналіз стану водойм.

Про це повідомили в прес-службі Херсонської ОВА.

Зазначається, що серед першочергових завдань — моніторинг стану води в громадах, що постраждали від підтоплення. 12 червня фахівці вже провели низку досліджень води на Херсонщині. У відібраних пробах нафтопродуктів не виявлено. 

Аналіз води в річці Інгулець біля Великої Олександрівки

За результатами дослідження, виявили перевищення гранично допустимих концентрацій:

  • завислих речовин (18%);
  • сульфатів (60%);
  • хлоридів (243%);
  • сухого залишку (283%).

Вміст розчиненого кисню становить 3,5 мг/дм3 при нормі не менше 4,00 мг/дм3. 

Аналіз води в річці Дніпро біля залізничного мосту за межами Херсона

Результати показали перевищення завислих речовин становить 76%, заліза загального — 280%. Вміст розчиненого кисню становить 3,8 мг/дм3 при нормі не менше 4,00 мг/дм3. Значних відхилень та перевищень норм за іншими забруднювальними речовинам у Дніпрі немає. 

"Нагадуємо! Зараз заборонено вживати воду з відкритих водойм. Для пиття і приготування їжі використовуйте централізоване водопостачання. Кип’ятіть воду. Або вживайте підвезену чи бутельовану воду", — звернулася влада до місцевих жителів.

Нагадаємо, вода починає відходити з підтоплених будинків у Херсоні. Місцевих жителів застерігають від самостійного обстеження будівель, адже внаслідок підтоплення там можуть залишатись вибухонебезпечні предмети.

Раніше ми писали, що станом на ранок 12 червня Каховське водосховище вже втратило понад 72% або 14,395 куб.км води. Тоді як у Херсонській області рівень води починає знижуватися, у Миколаївській — він зростає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2023 12:54