Чистка вуха ватною паличкою привела до внутрішньочерепного абсцесу

13 БЕРЕЗНЯ 2019 12:31

Британські отоларингологи описали унікальний випадок некротичного зовнішнього отиту, який був би викликаний стороннім предметом в вусі, повідомляється в BMJ Case Reports.

У чоловіка розвинулося захворювання, а потім і внутрішньочерепний абсцес після того, як він почистив вуха ватною паличкою і шматок тампона застряг у нього в вусі.

При зовнішньому отиті розвивається запалення зовнішнього слухового каналу, барабанної перетинки або вушної раковини. Захворювання може виникнути при попаданні в вухо сторонніх предметів або води, воно часто зустрічається у плавців або дайверів.

Зовнішній отит може бути гострим або хронічним, але навіть хронічна форма рідко призводить до серйозних ускладнень. Однак у людей з діабетом або зниженим імунітетом може розвинутися некротичний зовнішній отит. Це небезпечне захворювання зазвичай викликає синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa).

В результаті у людини розвивається запалення м'яких тканин слухового проходу і в кінцевому підсумку може початися запалення мозкових оболонок і тканин мозку.

Отоларингологи з Університетської лікарні Ковентрі Олександр Чарлтон (Alexander Charlton), Нур Джанджуа (Noor Janjua) і Даріус Реджано (Darius Rejali) описали унікальний випадок, коли некротичний зовнішній отит розвинувся у здорової людини після того, як у нього в вусі застряг шматок вушної палички. 31-річний чоловік звернувся в клініку зі скаргами на болі і виділення з лівого вуха, а також на виникнення судомних нападів. При цьому болі в лівому вусі і тимчасова втрата слуху періодично виникали у пацієнта протягом п'яти років. За цей час він двічі лікувався від отитів.

Комп'ютерна томографія показала, що у пацієнта в лівій скроневій області розвинулися два субдуральних абсцесу (тобто запалення між двома верхніми мозковими оболонками, твердою і павутинною).

Медики поставили йому діагноз «некротичний зовнішній отит» і стали перевіряти його вуха. В результаті вони виявили в лівому зовнішньому слуховому каналі шматок ватної палички для прочищення вух. Вона була покрита вушних воском і нальотом і, мабуть, потрапила в вухо деякий час назад. На думку медиків, вона стала не тільки причиною некротичного отиту, а й викликала повторювані запалення до цього.

Пацієнт провів в лікарні тиждень, а потім змушений був два місяці приймати антибіотики, після чого болі в вусі і проблеми зі слухом у нього зникли.

Раніше американські отоларингологи порадили не користуватися ватними паличками або якимись іншими предметами, що проникають в вушної прохід.

Як кажуть медики, вони не допомагають очистити вуха, а тільки проштовхують вушну сірку глибше і можуть пошкодити барабанну перетинку або шкіру зовнішнього слухового проходу.

Суспільство, 13.03.2019 12:31