Члени Радбезу зажадали припинити насильство в М'янмі

07 ЛИСТОПАДА 2017 11:51

Члени Ради Безпеки серйозно засудили широкомасштабне насильство, яким ось вже третій місяць охоплений штат Ракхайн в М'янмі.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN  

У заяві від імені Голови вони закликали владу добитися припинення насильства і забезпечити гуманітарний доступ до тих, що потребують допомоги.   

Члени Ради Безпеки виразили серйозну стурбованість у зв'язку з повідомленнями про порушення прав людини в штаті Ракхайн в М'янмі, у тому числі, з боку сил безпеки.   

Йдеться про насильство відносно народності Рохінья, включаючи вбивства чоловіків, жінок і дітей, сексуальне насильство, а також знищення їх будинків і майна.   

Засудивши також напад на сили безпеки М'янми, члени Радбезу нагадали про те, що «головна відповідальність по захисту населення своєї країни» лежить на уряді М'янми.   

Їх також тривожить стрімке погіршення гуманітарної ситуації в штаті Ракхайн і зростання кількості біженців і внутрішньо переміщених осіб, що, за їх словами, веде до дестабілізації обстановки в усьому регіоні.  

У заяві міститься нагадування про те, що тільки за два з невеликим місяця насильство стало причиною масового вимушеного переселення більше 607 тисяч чоловік.   

Члени Ради Безпеки закликали уряд М'янми «негайно зробити усі необхідні кроки» для того, щоб присікти підбурювання до насильства і розпалювання ненависті.   

Воно повинне також зробити все для початку діалогу і процесу примирення і дотримання верховенства права. У заяві Ради з тривогою відзначається, що потреби в гуманітарній допомозі набагато перевищують нинішні можливості по її наданню, а доступ гуманітарних установ ООН до тих, що потребують допомоги досі обмежений.   

Члени Ради зажадали негайно надати можливість надання гуманітарної допомоги жителям штату Ракхайн, забезпечивши охорону і безпеку гуманітарних співробітників. Те саме стосується і допуску в штат представників ЗМІ.   

Вони високо оцінили дії влади Бангладеш в співпраці з ООН по наданню допомоги мьянманцям, що бігли від насильства. Рада із задоволенням відмітила рішення М'янми створити «Союзний механізм» (для надання гуманітарної допомоги, розселення і забезпечення розвитку в штаті Ракхайн) і публічне зобов'язання уряду виконати рекомендації Консультативної комісії під головуванням Кофі Аннана.   

У заяві Ради міститься вимога притягнути до відповідальності винних в насильстві і створити умови для добровільного повернення біженців в рідні місця. Рада Безпеки закликає уряд М'янми «усунути першопричини кризи в штаті Ракхайн на основі поваги, заохочення і захисту прав людини без якої-небудь дискримінації і незалежно від національної приналежності».   

Йдеться, зокрема, про надання усім особам свободи пересування, повноцінного громадянства і рівного доступу до основних послуг.

 

Світ, 07.11.2017 11:51