Фото: Міністерство енергетики України

Членство України в Раді керуючих МАГАТЕ: міністр пояснив, як це вплине на деокупацію Запорізької АЕС

Членство України в Раді керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії наблизить деокупацію Запорізької атомної електростанції. Україна працює над звільненням станції з перших годин її захоплення російськими загарбниками.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону.

"Це дійсно дуже важливо, те що вчора було рішення відповідно Генеральної конференції МАГАТЕ, і це голосування, яке дало нам можливість потрапити до Ради керуючих", — сказав Галущенко.

За його словами, це дуже важливий інструмент, і Україна тепер буде мати право прямого голосу в цій інституції.

"Це потрібно для того, щоб питання наблизити максимальне питання деокупації Запорізької станції", — сказав міністр.

Україну обрали до керівного органу МАГАТЕ

У четвер, 28 вересня, Україну обрали до ради керівників Міжнародного агентства з атомної енергії на 2023-2025 роки. Рада керівників МАГАТЕ складається з представників 35 країн-членів і проводить зустрічі п'ять разів на рік. Разом з Україною на період 2023-2024 років новими членами ради стали Алжир, Вірменія, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Еквадор, Індонезія, Республіка Корея, Нідерланди, Парагвай, Іспанія.

Президент Володимир Зеленський прокоментував приєднання України до ради керівників Міжнародного агентства з атомної енергії. За його словами, такий крок є дуже важливим для нашої держави, адже дає можливості впливати на ухвалення рішень, які обов’язкові для всіх членів МАГАТЕ.

Нагадаємо, раніше на Запорізькій атомній електростанції відбулася ротація місії Міжнародного агентства з атомної енергетики, яка стежить за станом безпеки в умовах військової агресії Росії в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2023 03:27