Чорнобиль: слідом за радіоактивними забрудненнями - звичайні

24 БЕРЕЗНЯ 2019 19:33

Аварія на Чорнобильській АЕС, що сталася 33 роки тому, перетворила прилеглу територію в зону відчуження, що піддалася радіоактивному забрудненню.

З часом рівень радіації тут істотно знизився, і ці місця, особливо місто Прип'ять, стали користуватися популярністю серед туристів, повідомляє Euro News.

В результаті тут виникла проблема забруднень цілком звичайних, боротьбою з якими зайнялася група добровольців, один з яких пояснює:

- Насправді, є сміття, який ми так не розцінюємо - ось такі, наприклад, пляшки - найчастіше є, так би мовити, історичними, тому що велика частина з них залишилася ще з того часу. Такі пляшки ми не забираємо, і взагалі, ті речі, які залишилися з часів аварії, ми залишаємо на тих місцях, на яких вони лежать.

Весь зібраний сміття потім утилізується згідно з передбаченими правилами. Розуміючи, що приплив туристів не зупинити і поява нового сміття неминуче, добровольці мають намір і далі стежити тут за чистотою. Вони розцінюють територію Прип'яті як свого роду музей, де, по можливості, все повинно зберегтися в тому вигляді, в якому було в 1986 році, коли сталася катастрофа.

Суспільство, 24.03.2019 19:33