Циклон Ідаі: ситуація критична і погіршується з кожною годиною

19 БЕРЕЗНЯ 2019 21:14

Мозамбік, Малаві, Зімбабве. Циклон Ідаі пронісся над цими країнами, залишивши після себе руйнування і повені, позбавивши даху мільйони людей. Убито, покалічені і пропали безвісти сотні, а можливо і тисячі осіб. Мільйони залишилися без світла, затоплені дороги, немає зв'язку. У цих важких умовах ООН надає допомогу сотням тисяч постраждалих.

У Мозамбіку тривають проливні дощі, які ускладнюють пошуково-рятувальні роботи та доставку гуманітарних вантажів.

Незважаючи на це, установи ООН - Управління з гуманітарних питань, Всесвітня продовольча програма (ВПП), ЮНІСЕФ, Всесвітня організація охорони здоров'я та інші, продовжують проводити масштабну гуманітарну операцію.

Особливо важка ситуація склалася в Мозамбіку, де рівень води продовжує підніматися, затоплюючи все більші площі.

Згідно даними, що надходять, глибина води в затоплених районах досягає шести метрів. У деяких місцях це означає, що стихія залишила людям лише маленький острівець суші на дахах.

Всесвітня продовольча програма доставляє вертольотами висококалорійне печиво, питну воду, ковдри та інші предмети першої необхідності людям, які рятуються від підступаючої води на якийсь височини - на даху або на дереві.

Літаки з першими партіями допомоги сідали в жахливих умовах. Уявіть собі наполовину затоплену злітну смугу, непроглядну темряву, повна відсутність радіозв'язку з командно-диспетчерським пунктом, взагалі нічого

Всесвітня організація охорони здоров'я, зі свого боку, доставляє в постраждалі регіони аптечки, комплекти для надання допомоги в разі травм, надзвичайних ситуацій, а також для запобігання поширенню інфекцій, зокрема холери.

Ось деякі цифри, які, правда, змінюються з кожною годиною. У Мозамбіку, за оцінками уряду цієї країни, в тій чи іншій мірі постраждало близько півмільйона людей; в Малаві близько 920 тисяч людей потребують допомоги і 82 тисячі залишилися без даху; в Зімбабве з наслідками стихії намагаються впоратися близько 15 тисяч жителів країни.

Світ, 19.03.2019 21:14