Артем Ситник. Скріншот із відео

"Декларування відновлено. Що далі?": у НАЗК розповіли, як це працюватиме

Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник розповів про відновлення е-декларування. Він назвав зміни та терміни подачі декларацій.

Про це йшлося на брифінгу Media Center Ukraine на тему "Декларування відновлено. Що далі?".

У четвер, 12 жовтня, закон щодо відновлення декларування набрав чинності. Ситник розповів, що зараз є три кампанії: за 2021, 2022 і 2023 роки. За його словами, є ключові дати, до яких потрібно подати декларації за той чи інший період.

Він додав, що кампанія декларування за 2021 і 2022 роки завершується 31 січня 2024 року, а за 2023 рік — 31 березня 2024 року.

У відновленому е-декларуванні також змінили терміни подачі повідомлень про відкриття валютного рахунку.

"Щодо подачі повідомлень про відкриття валютного рахунку, тут терміни змінилися, повідомлення про це подається через 20 днів після відкриття такого рахунку. Крім того, повідомлення про відкриття рахунків за період з 24 лютого по день набрання чинності законом також не подаються", — додав він.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція  Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня, парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, що все ж громадяни не матимуть доступу до всіх документів посадових осіб. За словами члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представника президента в парламенті Федора Веніславського, декларації військовослужбовців, діяльність яких пов'язана з безпосередньою небезпекою для їх життя і здоров'я, будуть закритими. Але у всіх державних посадовців цілодобово буде відкритий доступ до їх декларацій. Також є певні обмеження щодо осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.10.2023 16:35