Фото: duma.gov.ru

Депутатів російської Держдуми позбавлятимуть мандатів за неузгоджені поїздки за кордон

Депутатів російської Держдуми та членів Ради Федерації можуть позбавляти мандата за неузгоджений із керівництвом виїзд за кордон. Такі норми необхідні у зв'язку із виникненням нових загроз "безпеці РФ в умовах СВО" та активізацією діяльності іноземних спецслужб.

Про це повідомив голова комісії нижньої палати парламенту за регламентом Віктор Пінський, пише The Moscow Times

"При порушенні процедури повноваження депутата або сенатора можуть бути припинені достроково за рішенням Радфеда або Держдуми", — йдеться у заяві депутата.

Раніше про подібну ініціативу повідомили два джерела нижньої палати парламенту. За словами одного з них, такі поправки до закону про статус сенатора та депутата опрацьовуються за дорученням речника Держдуми В'ячеслава Володіна. Наразі депутати Держдуми, згідно з внутрішніми розпорядженнями, мають інформувати керівництво про виїзд за кордон. Відрядження до інших країн узгоджуються на раді Думи у присутності керівництва нижньої палати.

Наприкінці травня глава Кремля Володимир Путін своїм указом зобов'язав росіян, які мають доступ до державної таємниці, повідомляти Федеральну службу безпеки (ФСБ) та Службу зовнішньої розвідки (СЗР) про намір виїхати за кордон щонайменше за місяць до від'їзду. Також указ поширюється на сенаторів, депутатів Держдуми, суддів, депутатів законодавчих органів суб'єктів Росії, глав муніципальних утворень та адвокатів, які мають абсолютно секретні відомості або відомості особливої ​​важливості.

У документі наголошується, що, якщо громадянину терміново потрібно виїхати за кордон на лікування або за іншими невідкладними обставинами (хвороба або смерть близького родича, юридичні питання та ін.), повідомлення має бути надіслане негайно. У повідомленні особа з доступом до держтаємниці має вказати найменування посади, ПІБ, дату народження, мету виїзду, список відвідуваних держав, терміни поїздки, вид транспорту та адресу місця перебування за кордоном.

Винятком із цього порядку стануть посадові особи, які підлягають державній охороні, а також ті, виїзд із країни яких визначається іншими рішеннями президента.

Нагадаємо, міністерство оборони Литви висунуло ідеї заборонити виїзд до Росії, Білорусі та Китаю особам, які працюють із таємною інформацією. Проект спрямований на захист працівників державних установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.06.2024 11:26