Фото ілюстративне. Джерело: delfi

У Литві можуть заборонити їздити в Росію певній категорії громадян: у чому причина

Міністерство оборони Литви висунуло ідеї заборонити виїзд до Росії, Білорусі та Китаю особам, які працюють із таємною інформацією. Проект спрямований на захист працівників державних установ.

Про це повідомив LRT. Журналісти зазначили, що підготовлені відомством поправки до закону про державну та службову таємницю після схвалення Кабінету міністрів надійдуть на розгляд до Сейму.

"Проект спрямований на захист працівників державних установ, яким видано дозвіл на роботу або доступ до секретної інформації від ворожої діяльності служб іноземних держав", — пояснили у міністерстві.

Таке рішення, за повідомленням відомства, викликане попередженнями розвідки про спроби вербування литовців, які можуть мати доступ до секретної інформації. За оцінками міністерства, таке обмеження торкнеться близько 56 тисяч осіб.

Національний центр кризового управління оголосив про заплановані заборони ще у вересні минулого року. Тоді Міноборони обіцяло до кінця року внести проект до уряду, але узгодження нормативного акта зайняло певний час.

Уряд також має підготувати офіційний список країн, до яких заборонено поїздки. За інформацією Міноборони, він має містити ті самі країни, до яких заборонено виїзд військовим або держчиновникам, тобто Росію, Білорусь і Китай.

У січні уряд Литви заборонив військовим, а також прикордонникам і поліцейським виїжджати в позаслужбовий час до Росії, Білорусі та Китаю.

Нагадаємо, що прокуратура Латвії вирішила розпочати кримінальне переслідування колишнього депутата Європарламенту від Латвії Андрія Мамикіна. Він утік у Росію, а до цього прославляв і виправдовував воєнні злочини країни-агресорки в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.06.2024 21:37