Андрій Мамикін. Джерело: латвійські ЗМІ

Латвія розпочала кримінальне переслідування політика, який втік до Росії

Прокуратура Латвії вирішила розпочати кримінальне переслідування колишнього депутата Європарламенту від Латвії Андрія Мамикіна. Він утік у Росію, а до цього прославляв і виправдовував воєнні злочини країни-агресорки в Україні.

Про це повідомило видання Delfi. Журналісти зазначили, що Мамикіна викликали в прокуратуру для висунення обвинувачень. У прокуратурі підтвердили таку інформацію.

Водночас невідомо, чи оголошено Мамикіна в розшук, чи це станеться пізніше.

Кримінальний процес щодо Мамикіна Служба державної безпеки Латвії порушила ще 29 вересня 2023 року за статтею 74.1 Кримінального закону, оцінивши висловлювання в ефірі декількох лояльних Кремлю російських телеканалів, а також у соціальних мережах. У програмі "Вечір із Володимиром Соловйовим" російського телеканалу "Россия 1" 21 вересня минулого року він висловився, що Росія "в Україні здійснює велику та священну справу".

Найсуворіше покарання за цей злочин – позбавлення волі на термін до п'яти років.

Андрей Мамикін народився 1976 року. До 2014 року – відомий журналіст і телеведучий. 2014 року його обрали до Європарламенту за списком "Злагоди", проте незабаром, уже перебуваючи в Брюсселі, розірвав відносини з партією. 2019 року балотувався вже за списком Російського союзу Латвії, але тоді його не обрали.

У середині вересня 2023 року стало відомо, що Мамикін переїхав жити в Росію. Зокрема, він обґрунтував своє рішення — "щоби його синам не довелося брати участь у гей-парадах". В інтерв'ю кремлівським пропагандистам він іменує вторгнення Росії в Україну використовуваними в Росії термінами, тобто спецоперацією, і висловлює впевненість, що в Латвії відновлять пам'ятники, встановлені свого часу радянською владою.

Нагадаємо, на початку цього тижня міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що латвійський уряд уже підготував другу партію дронів для України. Їх закуплено в межах національних зусиль. Натомість перша партія вже прямує безпосередньо в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.06.2024 19:39