Фото ілюстративне. Джерело: НАТО

Росія вирішила змінити кордони в Балтійському морі: Литва, Латвія, Естонія та Фінляндія відреагували

Росія хоче в односторонньому порядку змінити свої морські кордони з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Зокрема, Кремль має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ та Зеленоградськ у Калінінградській області.

Про це повідомляє російське видання Moscow Times, посилаючись на проект постанови уряду країни-агресора.

Литва, Латвія, Естонія та Фінляндія відреагували на плани Кремля.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що його країна розцінює це як свідому та цілеспрямовану, ескалаційну провокацію, спрямовану на залякування сусідніх країн та їхніх суспільств.

"Ще одна російська гібридна операція, цього разу вона намагається поширити страх, невпевненість і сумніви щодо своїх намірів у Балтійському морі. Це очевидна ескалація проти НАТО та ЄС, і на неї необхідно прийняти відповідну тверду відповідь", — написав він на своїй сторінці у соцмережі X. 

Також очільниця МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що її країна підтримує звʼязок з колегами у Фінляндії, Литві та інших країнах на Балтійському морі, щоб прояснити цю ситуацію.

Очільник комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив, що НАТО повинно "прокидатись".

"Такими кроками Росія випробовує готовність НАТО захищатися. Досі Путін отримував сигнал, що НАТО не насмілюється сваритися з Росією, як допомога Україні  "впівсили" та обмеження на застосування західної зброї,  "закривання очей" на залітання російських ракет й дронів, масштабне заглушування сигналу GPS, створення проблем для життєво важливої інфраструктури. Навіть посли країн НАТО не наважуються на спільний візит до Києва, щоб це не виглядало, ніби НАТО у стані війни з Росією", — зазначив Міхкельсон.

За його словами, мета росіян — це підрив авторитету НАТО. Москва розглядає війну з Україною як частину битви за руйнацію визначеного Заходом світового порядку.

"Вже час союзниками у НАТО прокинутися і визначитися, якими симетричними або асиметричними кроками відповідати Росії. Інакше ми побачимо з боку Росії нові провокації, які врешті можуть призвести до безпосереднього збройного конфлікту", — наголосив він.

Водночас очільниця Міністерства закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен зазначила, що Конвенція ООН з морського права містить положення про визначення морських зон прибережних держав, зокрема їх перегляд.

"Ми припускаємо, що РФ, як учасниця конвенції, діятиме відповідно. Слід памʼятати, що внесення непорозумінь — це теж гібридний вплив. Фінляндія не буде введена в оману", — наголосила Валтонен. 

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що Естонія, можливо, розглядає можливість відправлення своїх військ до українських тилів, щоб звільнити українські сили для передислокації до критичних районів театру воєнних дій. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.05.2024 15:19