Фото: сайт Верховної Ради

Держборг України у серпні зріс на майже 1%: нардеп пояснив, з чим це пов'язано

За серпень поточного року державний борг України зріс на 0,8% — у гривневому еквіваленті збільшення становить на 37 мільярда, а у валютному — один мільярд доларів. Така статистика свідчить про уповільнення зростання цього показника порівняно з попередніми місяцями.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі голова парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев. Він нагадав, що, за даними Міністерства фінансів, на 31 серпня державний та гарантований державою борг становив 4 897,6 мільярда гривень або 133,9 мільярда доларів — у валютному еквіваленті.

Чому зріс держборг України

Гетманцев пояснив, що у 93% зростання державного боргу у серпні обумовлено зовнішніми запозиченнями, а саме залученням чергового траншу макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

До того ж, за його словами, показники державного боргу, його валютної структури, очікувано погіршуються через війну.

Через високі процентні ставки суттєво зросли видатки на обслуговування внутрішнього державного боргу. Для збалансування боргового навантаження критично важливим є забезпечення позитивного перегляду наступних раундів реструктуризації частини зовнішнього боргу (перед Паризьким клубом, тримачами єврооблігацій, ВВП-варантів).

Вважаю також, що уряд спільно з НБУ мають розглянути питання репрофайлінгу військових облігацій, накопичених в портфелі НБУ з початком війни, з метою зменшення поточного навантаження з погашення та обслуговування такого боргу та його перенесення на більш пізні строки.

На скільки зріс держборг України від початку великої війни

Державний борг України з початку повномасштабного вторгнення Росії збільшився у гривневому еквіваленті на 79,4% (+2 167,5 мільярда гривень), у валютному — на 43,5% (+40,6 мільярда доларів), що обумовлюється значним неринковим дефіцитом державного бюджету.

За словами Данілова, у структурі запозичень зовнішній держборг займає 68,5% (до війни 60,9%), борг у валюті (зовнішній + валютні ОВДП) — 71,2% (65,1%). З початку війни зовнішній держборг збільшився на 61,3% (+34,9 мільярда доларів).

"Видатки загального фонду на обслуговування державного боргу в серпні склали 31,6 мільярда гривень (12,7% всіх видатків у серпні), з початку року — 159,7 мільярда гривень (8,5%). При цьому 80% видатків на обслуговування державного боргу за 8 місяців початку року — це внутрішній державний борг (ОВДП). Проти аналогічного періоду минулого року такі платежі зросли на 83%", — зазначив Гетманцев.

Нагадаємо, що у липні держборг країни збільшився на 146,23 мільярда гривень. Цей показник є найбільшим в історії нашої держави. В Мінфіні пояснили, що у липні 2023 року державний борг склав 4,52 трильйона гривень (123,63 мільярда доларів США) або 93,02% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу.

Кабмін прогнозує, що обсяг державного боргу України у 2024 році складе більш ніж 8,18 трильйона гривень або 104,6% від валового внутрішнього продукту. Саме такі показники уряд заклав у державному бюджеті на 2024 рік, проект якого вже подав до парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.09.2023 01:16