Фото: Олена Божко/Facebook гурту "Скрябін"

Дев'ять років без Кузьми Скрябіна: яким країна пам'ятає відомого співака

В Україні 2 лютого вшановують пам'ять відомого співака, лідера гурту "Скрябін" Андрія Кузьменка. Дев'ять років тому життя Кузьми Скрябіна обірвалося внаслідок страшної автокатастрофи біля села Лозуватка Дніпропетровської області.

TrueUA розповідає, яким було життя народного кумира та автора легендарних хітів, що не втрачають популярності навіть після його смерті.

Дитинство співака

Андрій Кузьменко народився в місті Самбір на Львівщині. Мати працювала викладачем музики, а батько обіймав посаду інженера на хімічному підприємстві. Батьки Андрія всіляко намагалися виховати свого єдиного сина як справжнього чоловіка із сильним та вольовим характером. В ранньому дитинстві, згідно з даними з відкритих джерел, хлопчик мріяв стати водієм сміттєвоза, а потім лікарем-неврологом. 

 дитячі фото скрябіна

Фото: prolviv.com

Музикою почав займатися Кузьма Скрябін ще у дитинстві, і закінчив музичну школу, де грав на фортепіано. У школі поглиблено вивчав англійську, що допомогло йому у майбутньому, адже пісня, яка дала поштовх бажанню побудувати музичну кар'єру, була виконана саме цією мовою. Йдеться про хіт Lady Madonna у виконанні The Beatles.

Творчий шлях

У старших класах школи Кузьма зацікавився групою The Exploited і панк-роком в цілому. Зі своїми шкільними друзями він створив власний бенд. Репетиції відбувалися в актовому залі, а виступали молоді музиканти на шкільних танцювальних вечорах. У той же період Кузьма почав цікавитися новою течією "нью-романтик", яка набирала популярності за кордоном.

У 1985 році, на прохання батьків, Андрій вступив до Львівського медінституту на факультет стоматології, але любов до музики була вищою за бажання стати медиком. У студентські роки познайомився з гітаристом Володимиром Шкондою. Спочатку вони тільки слухали музику, а пізніше почали її грати. Свій гурт Андрій Кузьменко створив у 1986 році, залучившись саме підтримкою цього музиканта.

 молодий скрябін

1987 року Кузьма написав пісні Lucky Now, Brother, "Так То Вже Є". Спершу майже всі композиції писав англійською мовою, а потім перекладав на українську. Першим альбомом був "Чуєш біль". 

У своєму класичному першому складі з 1989 року по 2002-2003 роки, крім Андрія Кузьменка, до гурту "Скрябін" входили двоє інших її засновників Ростислав Домішевський і Сергій Гера.

Початок слави та розквіт творчості й продюсування відбувався з початком нульових. У 2000 році Кузьма став ведучим власного хіт-параду "Гаряча сімка", який проіснував два роки. У 2003 році Андрій стає ведучим програми "Шанс" і "Шейканемо" разом зі співачкою Наталею Могилевською.

 кузьма скрябін 9 років від загибелі

Фото: АіФ

2006 року Кузьма проявив себе як талановитий письменник після видання книги-автобіографії "Я, Побєда і Берлін". Вона мала шалену популярність, кілька разів перевидавалася.

Особисте життя Кузьми

Своє особисте життя "Скрябін" ретельно приховував від надокучливої преси. Музикант одружився у 1994 році, коли йому було 26.

 скрібін із дружиною

Фото: facebook.com/kuzma.skryabin

Дружина Кузьми Світлана Бабійчук, з якою вони навчалися в паралельних класах, була єдиною, хто підтримав його мрію пов'язати життя з музикою. За фахом Світлана художниця, тож добре розуміла, наскільки важливою для коханого є творчість. Своєю чергою Кузьма Скрябін часто розповідав, що його дружина — наймудріша людина в його житті. Вона рідко з'являлася на публіці, не знімалася для обкладинок журналів та завжди була надійним тилом для музиканта. 1997 року у подружньому житті в Андрія і Світлани народилася донька Марія-Барбара.

Трагічне 2 лютого 2015 року

Того дня Кузьма "Скрябін" повертався до Києва із Кривого Рогу, де напередодні відіграв концерт. Автотроща сталася близько восьмої ранку біля села Лозуватка, що у Криворізькому районі Дніпропетровської області. Toyota Sequoia співака зіткнулася із молоковозом ГАЗ-53. Від отриманих травм Кузьма "Скрябін" загинув на місці. Тіло співака довелося вилучати за допомогою спеціального обладнання.

 аварія 2 лютого 2014 року загинув скрябін

Фото: 056.ua

Кузьму "Скрябіна" поховали 5 лютого у Львівській області на Брюховецькому кладовищі у сімейному склепі. Так вирішили батьки, хоча місто пропонувало поховати співака на Личаківському кладовищі. Андрія Кузьменка було визнано Героєм України указом президента Володимира Зеленського 17 серпня 2020 року.

 

Фото з відкритих джерел

Спадок та пам'ять

Андрій Кузьменко має десятки пісень, слова яких знають цілі покоління. Саме свою творчість він залишив після себе як спадок не лише родині, а всій країні. "Скрябіна" згадуємо, коли чуємо його хіти "Люди, як кораблі", "Спи собі сама", "Шампанські очі", "Старі фотографії", "Мама" і десятки інших. 

Нагадаємо, мати Кузьми "Скрябіна" Ольга Кузьменко пішла з життя 23 вересня 2023 року у віці 76 років. Її поховали у сімейному склепі поруч з сином на Брюховецькому кладовищі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.02.2024 14:00