Фото: заповідник “Асканія-Нова”. Джерело: Facebook

Директор "Асканія-Нова" прокоментував інформацію про вивезення окупантами тварин з заповідника

Загроза вивезення росіянами тварин із заповідника "Асканія-Нова", який розташований на тимчасово окупованій частині Херсонської області, цілком реальна. Проте наразі таких дій не помічено.

Про це повідомив директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Фальц-Фейна НААН Віктор Шаповал.

Він спростував інформацію, яку напередодні поширили у Центрі національного спротиву. Там заявили, що так звана "влада" Херсонщини викрадає тварин з місцевого заповідника

"Офіційний коментар щодо поширеної інформації про вивезення тварин Біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Фальц-Фейна окупаційною адміністрацією. Насамперед інформація не відповідає дійсності!" — написав він у Facebook.

Також Шаповал зазначив, що факт підписання "угоди про співробітництво" з власником краснодарського "Сафарі-парку" Маріо Абурмаілехом є реальним. За його словами, це не перша подібна угода з зоопарками, природоохоронними установами та асоціаціями Росії та тимчасово окупованого Криму, що передбачає "обмін тваринами".

Водночас Шаповал наголошує, що фактичного переміщення тварин з "Асканії-Нової" до сьогодні не відбулось.

"У підсумку, ситуація з підписаними договорами не більше, ніж цинічна спроба легітимізувати наступний "обмін" украдених тварин шляхом укладення офіційного документа. Але це не змінює суті проблеми й статусу тварин — вони залишаються вкраденими. І не змінює злочинний статус підписантів. Однак, виходячи з реалій, необхідно з холодним розумом готуватись до втрат і потреби наступного відновлення інфраструктури та колекцій", — наголосив директор.  

Він додав, що про цю ситуацію поінформовано Національну академію аграрних наук України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Національну комісію України у справах ЮНЕСКО, Міністерство закордонних справ України, правоохоронні органи.

"Окрім того, по лінії МЗС висловлені пропозиції щодо мандату моніторинговій місії ЮНЕСКО на доступ та контроль за окупованими природоохоронними територіями", — підкреслив Шаповал.

Нагадаємо, 11 серпня повідомлялося, що на окупованій частині Херсонської області вогонь знищив всю заповідну зону природного парку на Джарилгачі. Пожежі зайняли площу на території понад 1500 гектарів. На відновлення степової, лугової, солончакових ділянок потрібно в середньому від 4-5 до 8-12 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.11.2023 17:53