Фото з соцмереж

В уряді зробили заяву щодо виплат уразливим категоріям населення

Міністерство соціальної політики напрацьовує проект постанови щодо збереження у 2024 році виплат уразливим категоріям внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це заявила віце-прем’єр міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, повідомляє видання Рodrobnosti.ua.

За її словами, відповідно до урядової постанови №709, з лютого поточного року для більшості ВПО можуть припинитися виплати щомісячної допомоги від держави. Однак такий сценарій не підтримують президент і прем’єр-міністр, адже йдеться про понад два мільйони людей.

"Дійсно, з лютого місяця 2024 року більшість отримувачів допомоги можуть припинити отримувати таку допомогу. Ця позиція не підтримується президентом і не підтримується прем'єром, бо йдеться про більше ніж два мільйони людей. Якщо ця постанова буде діяти, як вона зараз прописана, понад два мільйони людей припинять отримувати гроші. Звичайно, цього не можна допустити. Зараз напрацьовується постанова, і ми чекаємо від Міністерства соціальної політики внесення на розгляд уряду", зазначила Верещук.

На запитання журналіста щодо того, де уряд братиме кошти на виплати уразливим категоріям переселенців, посадовиця зазначила, що розраховує на підтримку наших західних партнерів.

"Ми дійсно переконуємо наших партнерів не зменшувати підтримку, а навпаки намагатися збільшити, зробити таку підтримку сфокусованою та пріоритетною для нас", наголосила Верещук. 

Додамо, що переселенці в Україні у 2024 році зможуть продовжити отримання допомоги на шестимісячний період. Йдеться про часові межі з 1 лютого по 31 липня 2024-го. Це, зокрема, стосується тих ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня і належать до особливо вразливих категорій.

Нагадаємо, уряд Німеччини додатково виділив Україні 17 мільйонів євро гранту на пільгові житлові кредити для ВПО. За даними Мінреінтеграції, за рахунок зазначених коштів у 2024 році планується видати приблизно 400 нових пільгових житлових кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.01.2024 02:25