Фото з соцмереж

Виплати для переселенців у 2024 році: кому з ВПО автоматично продовжать допомогу

Переселенці в Україні наступного року зможуть продовжити отримання допомоги на шестимісячний період. Йдеться про часові межі з 1 лютого по 31 липня 2024-го. Це, зокрема, стосується тих ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня і належать до особливо вразливих категорій.

Як пояснили фахівці "Юридичного порадника для ВПО", звертатися за таким продовженням не потрібно, тому що все відбувається автоматично.

Відповідно до змін, запроваджених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 року, всі отримувачі допомоги на проживання ВПО були умовно поділені на дві групи:

  • ті, які отримували допомогу до 1 серпня 2023;
  • ті, які звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 вперше.

Відповідно й підходи до призначення/продовження цієї допомоги для обох груп різні.

Так, згідно з п. 1 постанови з 1 серпня 2023 р. виплата допомоги на проживання продовжується автоматично на один шестимісячний період:

  • ВПО, які перемістилися з територій, включених до Переліку, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій, припинення можливості бойових дій або тимчасової окупації;
  • ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок збройної агресії РФ.

Юристи наголошують, що переселенці, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024-го.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс зміни до кількох постанов про порядок обліку внутрішньо переміщених осіб і виплат їм соціальної державної допомоги. Відповідно до нововведень, деякі категорії ВПО залишаться без підтримки держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.12.2023 02:27