Частина переселенців наступного року залишиться без соцвиплат: кому більше не платитимуть

Кабінет міністрів вніс зміни до кількох постанов про порядок обліку внутрішньо переміщених осіб і виплат їм соціальної державної допомоги. Відповідно до нововведень, деякі категорії ВПО залишаться без підтримки держави.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

У 2024 році переселенцям, які можуть дозволити собі коштовні покупки та інвестиції, відмовлять у допомозі від держави. Зокрема виплати припинять для тих ВПО, які:

  • придбали квартиру, будинок чи ділянку на суму понад 100 тисяч гривень;
  • володіють новим транспортним засобом, випущеним менш як п'ять років тому;
  • мають власне житло площею понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї на територіях, де немає активних бойових дій;
  • здійснили покупку на суму понад 100 тисяч гривень;
  • володіють депозитними банківськими рахунками із сумою понад 100 тисяч гривень.

Варто зазначити, що нарахування виплат ВПО здійснюють двічі на місяць — до 15 і 28 числа. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі трьох тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і двох тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Нагадаємо, в Україні продовжується приймання заявок на грошову допомогу від Агентства ООН у справах біженців. Програма орієнтована на вразливі категорії внутрішньо переміщених осіб, які постраждали від військових дій та тих, хто повернувся до свого постійного місця проживання в певні регіони України.

Також повідомлялося, що Міністерство соціальної політики, за результатами перевірки ВПО, зупинило виплати понад 140 тисячам осіб. Все тому, що вони не відповідають новим критеріям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.12.2023 03:29