Фото ілюстративне. Джерело: teren.in.ua

Виплати ВПО втратили понад 140 тисяч переселенців: у Мінсоцполітики назвали причину

Міністерство соціальної політики за результатами перевірки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зупинило виплати понад 140 тисячам осіб.  Вони не відповідають новим критеріям.

Про це повідомила очільниця відомства Оксана Жолнович в інтерв’ю Forbes.

"Ми звірилися з Державною прикордонною службою та припинили виплати тим, хто не відповідає новим критеріям. Це близько 112 000 осіб. Для бюджету — зменшення видатків орієнтовно на 400 мільйонів на місяць. Наразі така верифікація відбувається постійно", — повідомила Жолнович.

За її словами, щомісяця міністерство проводить перевірки щодо людей, які повернулися до свого постійного житла або мали власне житло. Таких було понад 12 000.

"Ще 9500 виявлені померлими, і ще у 9800 було подвоєння, тобто людина отримала виплати у кількох громадах", — заявила вона.

Також міністр розповіла про випадок, коли людина отримувала допомогу від держави майже рік, і при цьому придбала автомобіль Mercedes 2023 року, вартість якого понад дев'ять мільйонів гривень.

"Також зафіксовано близько 250 осіб, які здійснили операції на суму понад 100 000 гривень. Ще 80 осіб купили квартири чи земельні ділянки на понад 100 000 гривень", — додала Жолнович.

Нагадаємо, Кабінет міністрів планує здійснити перерозподіл коштів, виділених в державному бюджеті на допомогу ВПО. Зокрема, мають підвищити розмір допомоги тим громадянам, які не мають можливості працювати.

Додамо, в Україні родинам із дітьми, які є ВПО, передбачене право на гранти до 150 тисяч гривень. Допомогу надасть переселенцям двох областей швейцарська організація. За даними урядовців, фінансову допомогу в сумі 130 тисяч гривень надасть швейцарська незалежна організація Helvetas Swiss Intercooperation мешканцям Дніпропетровщини та Харківщини. Перевагу надаватимуть громадянам, які втратили джерела доходів, отримали статус внутрішньо переміщеної особи та мають фінансову вразливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.10.2023 21:35