Фото: social

Виплати для ВПО у жовтні 2023: чи зміняться нарахування

В Україні частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) щомісячно отримує грошові виплати. З 1 жовтня держава і надалі підтримуватиме переселенців, надаючи їм допомогу на проживання.

На яку підтримку можуть розраховувати біженці розповіли у Міністерстві соціальної політики України.

Відомо, що допомога на проживання автоматично продовжується, без додаткового звернення. Виплати внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися 15 та 28 числа щомісяця. 

Варто зазначити, що у відомстві поки що не повідомляли про будь-які зміни щодо виплат для внутрішньо переміщених осіб у жовтні чи листопаді 2023 року. На цей час розмір допомоги для ВПО становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень;
  • для інших осіб — дві тисячі гривень.

Допомога для ВПО: хто не отримає виплат

Восени частина внутрішньо переміщених осіб втратить право на отримання фінансової допомоги від держави. За даними Мінсоцполітики, на сьогодні зареєстровано майже п'ять мільйонів українців, які вимушено покинули свої домівки через повномасштабну війну. З 1 вересня виплати припинили тим біженцям, які:

  • придбали новий транспортний засіб для власних потреб (з року випуску якого минуло менш ніж п'ять років);
  • придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, де не ведуться активні бої, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї;
  • перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (до обґрунтованих причин належать службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);
  • повернулися до свого попереднього місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

Інші категорії ВПО будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. Виплати автоматично продовжено до 1 серпня 2024 року. Згодом їх знову переглянуть.

Нагадаємо, в Україні родинам із дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами, передбачене право на гранти до 150 тисяч гривень. Допомогу надасть переселенцям двох областей швейцарська організація. За даними урядовців, фінансову допомогу в сумі 130 тисяч гривень надасть швейцарська незалежна організація Helvetas Swiss Intercooperation мешканцям Дніпропетровщини та Харківщини. Перевагу надаватимуть громадянам, які втратили джерела доходів, отримали статус внутрішньо переміщеної особи та мають фінансову вразливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.09.2023 08:07