Колаж kremen.today

Деякі переселенці залишаться без виплат: хто не отримуватиме гроші з 1 серпня

В Україні частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) залишиться без допомоги держави. З 1 серпня соціальні виплати продовжать виплачувати лише тим переселенцям, які дійсно перебувають у скрутному становищі.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики України. Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на шість місяців до кінця січня 2024 року.

"Допомога продовжується для всіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами у розмірах для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень та для інших осіб — дві тисячі гривень", — повідомляють у прес-службі. 

Цій категорії переселенців для продовження отримання допомоги ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично.

Виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (обгрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Варто відзначити, що з 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Так, з 1 вересня 2023 року соціальні виплати буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш як п'ять років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більш як 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї.

Нагадаємо, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, мають право на два види пенсії: державну та додаткову. Розмір додаткової пенсії залежить від належності особи до відповідної категорії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.07.2023 03:18