ДНК тріски допомогла ученим розкрити один з секретів успіху вікінгів

09 СЕРПНЯ 2017 13:58

Як повідомляє TrueUA з посиланням на PNAS,  аналіз ДНК, витягнутою з кісток середньовічної тріски, допоміг вченим з'ясувати, що вікінги торгували рибою фактично по усій Європі більше тисячі років назад.  

«Торгівля рибою була однією з тих речей, яка почала зв'язувати між собою різні частини Європи в середні віки. ХЕДЕБЮ був одним з найважливіших торгових центрів на початку середньовіччя. Це було місце, де північ зустрічалася з півднем, християнин - з язичником, і цивілізовані народи - з варварами, що не визнавали грошей», - розповідає Джеймс БАРРЕТТ (James BARRETT) з Кембріджського університету (Великобританія).  

За останні роки вчені багато що дізналися про життя Європи і інших куточків світу в доісторичні епохи, коли писемність ще не була винайдена, завдяки відкриттю методик витягання ДНК з останків людей і тварин, і своєрідному «злиттю» хімії і археології.  

Генетики, археологи і хіміки дізналися, коли люди навчилися пити молоко і почали тримати худобу, коли перші європейці почали варити і зберігати їжу в горщиках, винайшли сир, пиво і інші продукти, а також з'ясували, що перші вікінги з'явилися в Скандинавії як мінімум 10 тисяч років назад.  

БАРРЕТТ і його колеги розкрили ще один секрет древньої історії, що стосується появи перших вікінгів і підтверджує популярну сьогодні теорію про те, що скандинави спочатку були торговцями і лише потім приміряли на себе роль завойовників і піратів.   

Вчені дійшли такого висновку, вивчивши ДНК тріски, чиї останки були знайдені в ХЕДЕБЮ - найбільшому центрі торгівлі на півночі Європи, розташованому на півдні середньовічного Королівства Данів, держави вікінгів в сучасній Данії і північній Німеччині.  

Завдяки холодному клімату і іншим сприятливим умовам, ДНК в останках риби непогано збереглася, що допомогло вченим відновити не лише мітохондріальну ДНК, що дозволяє простежити родовід її володаря, але і увесь інший геном тріски.   

Це дозволило історикам з'ясувати, де була виловлена ця риба і до якого «племені» вона відносилася.   

До великого здивування учених, майже уся риба, що потрапила в ХЕДЕБЮ і інші торгові центри в майбутніх Німеччині і Данії, була виловлена майже за тисячу кілометрів від цих древніх міст, в околицях сучасних норвезьких Лофотенских островів і в арктичних водах Атлантики.  

Це відкриття, як відмічає БАРРЕТТ, є цікавим відразу з кількох причин.   

По-перше, воно означає, що перші вікінги сушили тріску на продаж і пропливали величезні відстані для того, щоб продати або обміняти її на інші цікаві їм товари на півдні.   

Це говорить про те, що перші торгові мережі з'явилися в Європі набагато раніше, ніж думали учені.   

По-друге, це відкриття свідчить про те, що традиції по виробництву знаменитої норвезької сушеної тріски з'явилися на Лофотенских островах як мінімум тисячу років назад, доживши до наших часів практично в первозданному виді.  

Більше того, хроніки раннього середньовіччя вказують на те, що вікінги могли почати готувати і продавати сушену рибу вже в 5 столітті нашої ери.  

Усе це робить історію перетворення жителів Скандинавії з мирних торговців в грізних розбійників ще цікавішої, роблять висновок учені.

 

 

Технології, 09.08.2017 13:58