Дуже рідкісна фотографія зворотної сторони Місяця на тлі Землі

07 ЛЮТОГО 2019 00:37

У січні 2019 року сталася історична подія - китайський зонд «Чан'е-4» успішно сів на зворотному боці Місяця, зробив приголомшливі панорами і навіть злегка вивчив його поверхню.

Виконання цієї місії було б неможливим, якби не робота супутника «Лунцзян-2» - так як зонд не мав прямого зв'язку із Землею, передача даних здійснювалася саме через цей супутник.

Примітно, що крім ретрансляції сигналів, він виконує і інші завдання. Наприклад, робить дивовижні знімки Місяця поруч із Землею.

Одна з найкращих фотографій була зроблена зовсім недавно, 3 лютого. Вона була передана в розташований в Нідерландах радіотелескоп Двінгелоо, який, незважаючи на свій солідний вік, все ще використовується китайським космічним управлінням CNSA.

Цікаво, що китайське керівництво не стало публікувати фото - цим зайнялися співробітники обсерваторії. Вони завантажили фото і відредагували його, щоб він прийняв більш природний вигляд.

У своєму блозі фахівці також опублікували збільшену версію знімка. На ній вони вказали назви дванадцяти відомих кратерів.

У твіттері телескопа Двінгелоо була опублікована вихідна фотографія без обробки в графічному редакторі.

Це не перший знімок подібного роду - ще в 2015 році апарат NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) зобразив момент проходу Місяця на тлі Землі. Фотографія «Лунцзян-2» здається більш якісної і правдоподібною. Це відмінний результат для апарату, ширина якого не перевищує 50 сантиметрів. Його мікрокамера була створена в Саудівській Аравії.

Фото, 07.02.2019 00:37