Два регіони Італії на референдумах проголосували за розширення автономії

23 ЖОВТНЯ 2017 08:54

Жителі італійських регіонів Ломбардії та Венето на референдумах у неділю, 22 жовтня, переважною більшістю голосів висловилися за розширення автономії. За попередніми результатами, які озвучила влада регіонів, в Ломбардії за це проголосували понад 95 відсотків за явки в 39 відсотків, а у Венето - 98 за явки 57. Голосування вважається таким, що відбулося, за явки щонайменше 50 відсотків, повідомляє TrueUA з посиланням на DW.

Губернатор Венето Лука Дзайя назвав результати голосування «великим вибухом» для інституційної реформи. «Я сподіваюся, Рим розуміє, що це - не бажання політичної партії, це - бажання народу», -заявив він після завершення голосування. Схожу думку висловив і керівник сусіднього регіону. «Я маю важливе завдання для реалізації історичного мандату, мільйони людей у Ломбардії висловилися, щоб отримати справжню автономію», - зазначив губернатор Ломбардії Роберто Мароні.

Ломбардія з регіональним центром в Мілані і Венето з центром у Венеції - два найбільш економічно успішних регіони Італії. Їхня частка у ВВП Італії становить близько 30 відсотків при тому, що в них живуть 15 з 60 мільйонів жителів країни. У минулому році Ломбардія переказала в Рим податків на 54 мільярди євро більше, ніж отримала коштів від центрального уряду. Чистий внесок Венето становив 15,5 мільярда євро.

За італійською конституцією, з 2011 року регіони республіки мають право вимагати надання більшої автономії в усіх сферах, починаючи з освіти і закінчуючи розподілом податкових надходжень. Влада обох регіонів, в яких править правопопулістська «Ліга півночі» (Lega Nord), після референдумів має намір домагатися від Рима скорочення своїх чистих внесків до бюджету наполовину, а також розширення повноважень в сферах екології, охорони здоров'я, освіти та інфраструктури.

Плебісцити в Ломбардії і Венето, на відміну від референдуму в іспанській Каталонії, пройшли легально за погодженням з урядом в Римі. Утім, регіональна влада запевняла, що не ставить під сумнів єдність Італії. Результати голосувань не мають зобов'язувального характеру для центрального уряду.

Світ, 23.10.2017 08:54