Каталонія: ультиматум, що далі?

19 ЖОВТНЯ 2017 10:55

Каталонія офіційно проголосить незалежність, якщо Мадрид обмежить самоврядування автономного співтовариства.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Про це заявив глава каталонського уряду (президент Женералітета) Карлес Пучдемон на зустрічі зі своїми однопартійцями.   

Марта Паскаль, генеральний координатор Каталонської європейської демократичної партії, до якої належить Пучдемон, підтвердила: «Якщо влада застосує 155-у статтю конституції, ми будемо готові виконати мандат про проголошення незалежності за результатами референдуму 1 жовтня».   

Центральна влада Іспанії надала каталонському керівництву термін до 19 жовтня, щоб прояснити, чи була проголошена незалежність.   

Карлес Пучдемон, оголосивши про це відразу ж після референдуму, пізніше заявив, що призупиняє процес для переговорів з Мадридом.  

В ході засідання іспанського парламенту в середу депутати від каталонських партій і партії «Подемос» вимагали звільнити двох каталонських лідерів, заарештованих за звинуваченням у підбурюванні до заколоту.   

А у Барселоні разом з маніфестаціями сепаратистів пройшли демонстрації прибічників єдності Іспанії. Вони вимагали посадити за грати самого Карлеса Пучдемона.   

Чи готовий Мадрид застосувати 155-у статтю конституцію, що відміняє автономію Каталонії, поки невідомо. Одним з варіантів рішення називають застосування 116-ої статті, що передбачає «стан тривоги і надзвичайного стану».   

Воно вводиться простим декретом уряду, без схвалення парламенту.

 

Світ, 19.10.2017 10:55