Експерт ООН попередила Цукерберга про небезпеку визначення тероризму

04 ВЕРЕСНЯ 2018 00:20

Визначення тероризму, прийняте компанією «Facebook», носить занадто загальний характер і може призвести до невиправданої цензури, а також зіграти на руку урядам, які прагнуть придушити голоси опозиції. Про це попереджає незалежний експерт ООН в області прав людини.

Фіоннуала Ні Аолейн, Спецдоповідач ООН з питання дотримання прав людини в ході боротьби з тероризмом, у відкритому листі до керівника «Facebook» Марку Цукербергу з тривогою зазначила, що під визначення терористичної організації, прийняте компанією, підпадає будь-яка озброєна група, яка вдається до насильства для досягнення власних цілей.

За її словами, подібне розпливчасте визначення може обернутися надмірною цензурою, дискримінацією та необґрунтованими обмеженнями в плані доступу до платформи «Facebook».

«Таке широке визначення тероризму викликає особливу тривогу на тлі того, що цілий ряд урядів прагнуть оголосити тероризмом різні прояви незгоди та опозиційних поглядів, незалежно від того, чи мають вони мирний або насильницький характер», - додала Спецдоповідач ООН.

Відповідно до політики компанії, до терористичної зараховується «будь-яка озброєна група, діяльність якої спрямована проти окремих осіб або власності з метою залякати цивільне населення, уряд або міжнародну організацію заради досягнення власних політичних, релігійних або ідеологічних цілей».

«Facebook» забороняє терористам користуватися платформою, а для виявлення їх користується спеціальними технологіями. Крім того, за словами експерта ООН, на додаток до команди з 200 експертів в області контр-тероризму компанія наймає все більше кураторів контенту, які спільно виявляють і видаляють небажану інформацію.

Правда, за словами Фіоннуали Ні Аолейн, неясно, яким чином в «Facebook» визначають, чи належить та чи інша людина або та чи інша група терористів. У неї також викликає тривогу відсутність якого б то не було незалежного контролю за діями компанії, заснованими на її визначенні тероризму.

«Таке визначення також є порушенням міжнародного права, оскільки ототожнює з терористами учасників будь недержавної збройної групи, навіть якщо вона дотримується норм міжнародного права», - додала експерт Ради ООН з прав людини. Вона закликала «Facebook» та інші компанії, що зіштовхуються з аналогічними проблемами, виробити єдине визначення тероризму, що спирається на її власний мандат спецдоповідача і на положення Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Нагадаємо, що спецдоповідачі з різних аспектів прав людини - це незалежні експерти, яких призначає Рада ООН з прав людини.

Світ, 04.09.2018 00:20