Експерт ООН закликав Пхеньян звільнити політичних в'язнів

08 ЧЕРВНЯ 2018 13:18

Питання прав людини повинні стати однією з головних тем на переговорах між Вашингтоном і Пхеньяном, інформує UN  

З такою заявою в четвер, 7 червня, виступив Спеціальний доповідач з прав людини в КНДР Томас Охеа Кінтана. Він настійно рекомендував владі Північної Кореї напередодні саміту з денуклеаризації приступити до процесу звільнення політичних в'язнів, яких, на думку експерта ООН, в цій країні налічується понад 80 тисяч.  

«Це повинен бути поступовий процес. Я не кажу, що вони (влада Пхеньяна) повинні відкрити всі в'язниці і випустити всіх ув'язнених, я міркую розумно. Я кажу, що потрібно поступово звільняти в'язнів», - сказав Томас Охеа Кінтана, Спеціальний доповідач ООН з прав людини в Корейської Народно-Демократичній Республіці (КНДР) на прес-конференції в Женеві.  

Експерт ООН привітав звільнення з ув'язнення в КНДР трьох громадян США в минулому місяці. Він заявив, що такий крок Пхеньяна - важливий внесок у досягнення миру на Корейському півострові і за його межами.   

Одночасно Кінтана закликав не забувати про десятки тисяч політичних в'язнів, що нудяться в північнокорейських в'язницях. Їх точна кількість невідома, але, на думку Томаса Охеа Кінтана, їх більше 80 тисяч.  

Влада КНДР ухвалили рішення відпустити з в'язниці трьох американців після зустрічі Кім Чен Ина з держсекретарем США Майком Помпео. Йдеться про пастора, якого затримали ще в 2015 році, і двох викладачів політехнічного університету, заарештованих в 2017 році.  

В ході прес-конференції в Женеві Спеціальний доповідач підкреслив, що питання прав людини повинні бути в центрі порядку переговорів між президентом США Дональдом Трампом і лідером КНДР Кім Чен Ином по денуклеаризації Корейського півострова. Зустріч пройде 12 червня в Сінгапурі.  

Експерт нагадав, що попередні домовленості з ядерного роззброєння, які були досягнуті в 1994 і в 2003 році, не увінчалися успіхом - можливо, саме тому, що вони не включали питань захисту прав людини.  

Спеціальний доповідач ООН нагадав про важку гуманітарну ситуацію в КНДР, де 10 мільйонів чоловік потребують зовнішньої допомоги. Він також висловив стурбованість з приводу негативного впливу санкцій щодо Північної Кореї.   

При цьому Кінтана уточнив, що він не закликає до скасування економічного ембарго, оскільки це питання знаходиться у віданні Ради Безпеки ООН.  

Влада Північної Кореї не дають незалежного експерта дозвіл відвідати країну. Однак він здійснює поїздки в сусідні країни і отримує дані «з перших рук».  

Вони свідчать про важкі умови утримання ув'язнених в політичних тюрмах і про те, що жорсткі обмеження на будь-які форми самовираження підживлюють страх населення перед державою і залишають людей на милість чиновників, які в своїх діях керуються принципом безкарності.  

Разом з тим після десятиліть ізоляції Північна Корея поступово починає співпрацювати з міжнародними інститутами в сфері прав людини.   

У травні 2017 року з візитом в КНДР побувала Спеціальний доповідач ООН з прав інвалідів. Доповіді Північної Кореї розглянули члени Комітету з прав дитини та Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок.

 

Світ, 08.06.2018 13:18