Запорізька АЕС. Джерело: "Енергоатом"

Експерти МАГАТЕ цього тижня зафіксували потужні вибухи на Запорізькій АЕС

Протягом цього тижня на Запорізькій атомній електростанції, яка тимчасово окупована російськими терористами, кілька разів лунали потужні вибухи. Їх зафіксували експерти МАГАТЕ.

Про це повідомила прес-служба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Цього тижня на майданчику Запорізької атомної електростанції України (ЗАЕС) пролунали потужні вибухи, що підкреслило нагальну потребу в максимальній військовій стриманості, щоб зменшити небезпеку ядерної аварії, оскільки конфлікт наближається до третього року", — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. 

Відомо, що експерти МАГАТЕ, які працюють на ЗАЕС, повідомили, що протягом останнього тижня щодня чули вибухи, включно з одним увечері 16 лютого, який, як видається, стався поблизу самої станції. Внаслідок вибухів постраждалих немає.

"Вчора також прогриміло кілька вибухів. Один із них був надзвичайно гучним, що вказувало на дуже близьке розташування до місця. Не вдалося остаточно визначити походження чи напрямок вибухів, за винятком вчорашнього сильного вибуху, який, за даними ЗАЕС, був частиною "польових навчань" без обстрілу та будь-яких пошкоджень станції", — зазначили в прес-службі.

Варто зазначити, що ЗАЕС все ще отримує електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших функцій ядерної безпеки та безпеки, від своєї єдиної лінії 750 кіловольтів (кВ), але наразі у неї немає резервних варіантів для живлення за межами майданчика. Зокрема, за словами українського оператора електромережі, відновлення лінії 330 кВ до майданчика не очікується раніше 1 березня.

"Ця ситуація робить станцію дуже вразливою до подальших збоїв у постачанні електроенергії за межами майданчика. Важливо, щоб резервна лінія електроживлення знову стала доступною якомога швидше", — наголосив генеральний директор Гроссі.

Нагадаємо, 7 лютого Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію. Він провів оцінку захисту станції, стану систем живлення та охолодження та рівня кваліфікації персоналу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2024 19:53