Герман Галущенко та Маріано Ґроссі. Джерело: "Радіо Свобода"

На Запорізькій АЕС закінчується термін експлуатації ядерного палива: керівник МАГАТЕ відвідує Київ і Москву

У вівторок, 6 лютого, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі прибув із візитом до України. Він проводить зустрічі в Києві, а згодом має вирушити на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), звідти поїде на зустріч з російськими високопосадовцями у Москві.

Про це повідомило "Радіо Свобода". Ґроссі зазначив, що ситуація на ЗАЕС "крихка". За його словами, основні проблеми — це закінчення терміну експлуатації ядерного пального у реакторах, а також значне скорочення технічного персоналу станції.

Міністр енергетики України Герман Галущенко сказав, що вони з Ґроссі обговорювали ці питання під час зустрічі.

"Запитання є: термін експлуатації палива вийшов, далі виробник має сказати, чи можливо експлуатувати поза межами... Це складне запитання. Якщо неможливо — треба вчиняти дії щодо вивантаження цього палива, це має бути кваліфікований персонал, далі зберігання цього палива. Це важливі питання для безпеки Європи", — зазначив він.

Ґроссі, своєю чергою, додав, що під час цієї поїздки МАГАТЕ буде домовлятися з Росією про детальну оцінку стану палива.

"Таке питання буде на першому місці у моїх дискусіях з чинним керівництвом станції та з керівництвом у Москві. Ми будемо наполягати на проведенні з нашого боку максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках", — розповів генеральний директор.

Стосовно скорочення кількості працівників на ЗАЕС, то, за словами Ґроссі, з потрібних 10 тисяч працівників, там зараз є половина. Адже, за інформацією МАГАТЕ, з 1 лютого російське окупаційне керівництво ЗАЕС заборонило доступ до атомної електростанції працівникам, які не отримали російське громадянство та не уклали договір із "Росатомом".

"Порівнюючи з нормальною кількістю персоналу, що має бути на станції, це понад 10 000, зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення. Завтра під час мого візиту це одне з головних питань, які я підійматиму перед керівництвом станції, як вони планують замінити ці посади, якими людьми, бо це технічний персонал, який виконував певні функції, дуже важливі для безпеки", — розповів генеральний директор МАГАТЕ.

Герман Галущенко додав, що частина працівників мала спеціальні ліцензії, котрі дозволяли їм виконувати роботи на ЗАЕС.

"Мова йде про близько 400 людей, що є ліцензованими. Тому їх не можна просто забрати. Очевидно, що ті, ким їх замінюють, не будуть мати ліцензій. І це безумовно вплине на роботу, на ядерну та радіаційну безпеку взагалі на функціонування цього об'єкту", — сказав він.

Із Києва Рафаель Маріано Гроссі поїде на ЗАЕС, де зустрінеться із представниками Росії, які незаконно захопили станцію та керують нею зараз. А звідти вирушить до Москви, щоби зустрітися із російськими посадовцями. Він акцентував, що від зустрічей очікує розв'язання технічних питань, які дозволять впевнитися у безпеці на ЗАЕС.

Нагадаємо, наприкінці січня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що окупація Запорізької атомної електростанції веде до інциденту. Він зазначив, що ситуація на станції погіршується з кожним днем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 17:10