Фото: gur.gov.ua

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці, — "Енергоатом"

На Запорізькій атомній електростанції, яка наразі перебуває під контролем російських загарбників, може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці.

Про це повідомив виконувач обов'язків голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За його словами, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Котін наголосив, що подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.

"Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану "холодний зупин" у "гарячий" ще більше розхитують ситуацію, не кажучи вже про відверте порушення умов ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас і вимог українського та міжнародного законодавства", — наголосив Петро Котін.

Нагадаємо, 19 січня МАГАТЕ заявило, що на Запорізькій атомній електростанції вибухові пристрої розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо неї, що є несумісним зі стандартами безпеки. Таким чином російська армія фактично знову замінувала окуповану нею ЗАЕС.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що загроза для Запорізької атомної електростанції буде зберігатися весь час, поки вона перебуває під контролем російських окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 18:18