Фото: mvs.gov.ua

Екс-суддя Верховного суду, в якої знайшли паспорт РФ, продовжує отримувати виплати від держави, — розслідування

Колишня суддя Верховного суду Валентина Сімоненко, в якої виявили паспорт Російської Федерації, продовжує отримувати з державного бюджету 200 тисяч гривень на місяць довічного утримання.

Про це йдеться у розслідуванні "Слідство.Інфо".

Згідно з інформацією журналістів, 24 липня Вища рада правосуддя розглядала припинення відставки Сімоненко. Це питання просила винести на розгляд глава громадської організації "Автомайдан" Катерина Бутко, адже в екс-судді виявили іноземне громадянство.

За даними "Слідство.Інфо", суддів, у яких виявляють іноземне громадянство, можуть звільнити, а Сімоненко можуть скасувати відставку, що передбачає довічне грошове утримування.

"ВРП вирішила цього не робити, бо не має достатньо доказів наявності у судді російського громадянства", — йдеться у публікації видання.

У Вищій раді правосуддя ухвалили таке рішення через те, що Служба безпеки України не володіє інформацією про наявність чи відсутність паспорта РФ у Сімоненко, пише "Слідство.Інфо". Наразі її паспорт значиться недійсним "у зв’язку зі спливом строку його дії".

Екс-суддя Верховного суду Валентина Сімоненко продовжує отримувати кошти на довічне утримання

Скріншот з сайту "Слідство.Інфо"

Російський паспорт Сімоненко: що відомо

Згідно з витягом з автоматизованої системи "Роспаспорт", колишня суддя ВС стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року, коли ще мала прізвище Смірнова. Розслідувачі встановили, що жінка отримала російське громадянство РФ згідно зі статтею 18 пункту "а" Федерального закону "Про громадянство РФ", в якій зазначено, що його може отримати особа, член подружжя якої або родич, або батьки мають російське громадянство. 

Журналісти наголосили, що на момент отримання громадянства РФ Сімоненко вже працювала суддею в Апеляційному суді Севастополя у Криму. Наразі російський паспорт Сімоненко значиться "недійсним у зв’язку зі спливом строку його дії"

"Згідно із витягом, паспорт громадянки РФ, на ім'я Валентини Смірнової видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що розташована у Ростовській області. В базах даних витоку мешканців РФ вказано, що станом на 2015 та 2017 роки Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні. У базі ж — дані її російського паспорта", — повідомляє ЗМІ.

"Схеми" заявляють, що це може свідчити про те, що Сімоненко не виходила з російського громадянства, оскільки відповідно до указу російського диктатора Володимира Путіна, для цього необхідно подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання.

У коментарі "Схемам" суддя Сімоненко заперечила, що отримувала російське громадянство. Проте визнала, що їздила до Ростовської області, де на той момент проживали батьки її чоловіка.

Нагадаємо, за даними "Схем", суддя ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова має російський паспорт. Станом на 2002 рік вона уже була громадянкою Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.07.2024 17:38