Фото ілюстративне. Джерело: sud.ua

Оформлення документів за кордоном: які послуги доступні українцям зараз

Роботу сервісів державного підприємства "Документ" за кордоном продовжено ще на шість місяців. Відповідна постанова уряду набрала чинності 30 червня.

Про це повідомили фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Зазначається, що можливість оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта у ДП "Документ" за межами країни була прийнята ще постановою Кабміну №678 від 10 червня 2022 року. Проте фахівці додають, що з 25 квітня цього року, згідно з постановою уряду №443 від 23 квітня 2024 року, громадяни чоловічої статі, віком від 18 до 60 років, можуть отримувати паспортні документи лише в підрозділах державної міграційної служби на території України.

"Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон українським чоловікам віком від 18 до 60 років у закордонних відділеннях ДП "Документ" може здійснюється за умови наявності у зазначених осіб військово-облікових документів. Зокрема, нагадуємо, що у Резерв+ доступний електронний військово-обліковий документ з QR-кодом", — додали фахівці, "Юридичного порадника для ВПО".

Які послуги будуть доступні громадянам України за кордоном

Оформлювати паспорт громадянина України можна у таких випадках, як:

  • оформлення українського паспорта вперше після досягнення особою 14-річного віку;
  • набуття особою українського громадянства відповідно до статті 7 закону України "Про громадянство України";
  • оформлення паспорта особі, яка виїхала з України з 24 лютого 2022 року, українського громадянства вперше після досягнення 18-річного віку, зокрема йдеться про подання документів без фотозображення особи, які видали уповноважені органи, установи, організації. Факт виїзду особи за межі України з 24 лютого 2022 року підтверджується поданими такою особою документами з відміткою про перетинання кордону країни перебування або іншими документами, що підтверджують такий факт;
  • у випадку втрати або викрадення паспорта громадянина України.

Також українцям за кордоном доступні такі послуги, як: 

  • отримання українського паспорта особою, яка постійно проживає за межами України;
  • обмін паспорта громадянина України;
  • оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  • обмін українського паспорта для виїзду за кордон.
Суспільство, 08.07.2024 03:24