Екстремальна спека в Європі - прямий наслідок зміни клімату

02 СЕРПНЯ 2019 18:26

Частота і інтенсивність теплових хвиль і температурних стрибків по всьому світу продовжують зростати, при цьому в обох півкулях були встановлені нові температурні рекорди.

За попередніми даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), рекордним може стати і липень, повідомляє UN.

Під час надзвичайно ранньої та інтенсивної теплової хвилі у Франції, Німеччині, Голландії стовпчик термометра піднявся до небувалого рівня - вище 40 градусів Цельсія. Середня температура повітря перевищила норму на 2°C. Таким чином, червень став найспекотнішим місяцем з середини XIX століття, коли почалися інструментальні спостереження. У деяких регіонах Європи висока температура також супроводжувалася рясними опадами.

Національні метеорологічні і гідрологічні служби в Європі разом з національними та місцевими органами влади розробляють план дій і системи швидкого оповіщення про виникаючі ризики, активізують зусилля щодо захисту населення у всьому регіоні.

Підвищення температури відчула на собі не тільки Європа: теплова хвиля поширилася і на північні території. Небувалі температурні показники зафіксовані в Скандинавії і Гренландії. Через аномальні температур починають швидше танути льоди арктичних вод.

Спалахнули лісові пожежі і в Арктиці, включаючи Сибір, Гренландію і Аляску. Станом на 29 липня, в Сибіру згоріло більше 32 тисяч гектарів землі, було зафіксовано 745 осередків займання. Відзначається, що дим від лісових пожеж можна побачити навіть з космосу.

У Європейському центрі середньострокових прогнозів погоди і в Службі з питань зміни клімату «Коперник» встановили, що викиди вуглекислого газу від лісових пожеж за липень 2019 можна порівняти з річною кількістю паливних викидів в Колумбії.

«Хвилі спеки в Європі, які стають все більш регулярними та інтенсивними, - це результат антропогенної зміни клімату», - уклали вчені з World Weather Attribution, які досліджували, наскільки екстремальна спека у Франції в червні цього року пов'язана з діяльністю людини.

Як зазначає ВМО, екстремальна спека в Європі є прямим наслідком зміни клімату.

Суспільство, 02.08.2019 18:26