Фото: Sputnik

Ердоган заявив, що Туреччина може "розлучитися" з ЄС

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Анкара може "розлучитися" з Європейським Союзом.

Про це повідомляє Reuters.

У такий спосіб турецький лідер відреагував на доповідь Європейського парламенту щодо Туреччини. У ній сказано, що процес приєднання Туреччини до блоку не може відновитися за нинішніх обставин. Також Європарламент закликав ЄС вивчити "паралельні та реалістичні рамки" для своїх зв'язків з Анкарою.

"ЄС намагається відірватися від Туреччини. Ми будемо оцінювати ці події, і якщо буде потрібно, ми можемо порвати з ЄС", – сказав Ердоган.

Водночас Міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що доповідь Європейського парламенту містить необґрунтовані звинувачення і упередження, а також "поверхневий і недалекоглядний" підхід до зв'язків країни з ЄС.

Шлях Туреччини до ЄС

Туреччина є офіційним кандидатом на вступ до Євросоюзу упродовж 24 років, але переговори про вступ останніми роками зайшли в глухий кут через побоювання блоку з приводу порушень прав людини та поваги до верховенства закону.

У 1987 році Туреччина подала заявку на вступ до Європейського економічного співтовариства, організації-попередника ЄС. Згодом вели перемовини вже про членство у ЄС (у 2005-2016 роках). Зрештою переговори були фактично зупинені, в 2019 році за їхнє припинення проголосував Європейський парламент. 

Влітку 2023 року, під час перемовин щодо вступу Швеції в НАТО і ратифікації її заявку Туреччиною, Ердоган вимагав, аби шведи "проклали шлях для Туреччини в Європейський Союз". Тоді Швеція та Туреччина домовилися, що Стокгольм активно підтримуватиме зусилля Анкари щодо активізації процесу вступу Туреччини до ЄС, включаючи модернізацію Митного союзу ЄС—Туреччина та лібералізацію візового режиму.  Це був перший випадок, коли Ердоган пов’язав блокування приєднання країни до НАТО з процесом вступу Туреччини до ЄС. 

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Ердоган 4 вересня провів зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним. Проте тоді попри намагання турецькому лідеру не вдалося переконати російського диктатора Володимира Путіна відновити "зернову угоду".

Додамо, в середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.09.2023 17:37