Зустріч Ердогана та Путіна. Джерело: UAinfo

Ердоган повідомив деталі обговорення з Путіним "зернової угоди"

Президент Туреччини Реджеп Ердоган за підсумками зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним 4 вересня висловив сподівання на досягнення в короткі терміни домовленості щодо Чорноморської зернової ініціативи.

Про це Ердоган написав у Twitter.

"Одним із питань, на якому ми зосередилися, була активізація Чорноморської ініціативи. У цьому контексті, консультуючись з ООН, ми підготували новий пакет пропозицій, який передбачає значний прогрес. Як Туреччина, я вірю, що ми досягнемо рішення, яке відповідатиме очікуванням, за короткий час", — повідомив Ердоган.

Він також наголосив на планах посилювати економічну співпрацю Туреччини з РФ.

"Ми хочемо й надалі посилювати нашу багатовимірну співпрацю, особливо в торгівлі, енергетиці, сільському господарстві, туризмі, економіці та фінансах. Минулого року обсяг нашої двосторонньої торгівлі сягнув приблизно $69 млрд. Ми робимо тверді кроки до нашої мети в $100 млрд. За перші 7 місяців цього року до нашої країни приїхало 3,5 млн російських туристів. Я вважаю, що протягом періоду, що залишився, ця цифра ще зросте", — написав Ердоган.

Зустріч Путіна та Ердогана у Сочі

Головними питаннями зустрічі були "зернова угода" та війна Росії в Україні. Зокрема, російський диктатор Володимир Путін заявив, що "Захід "винудив Росію вийти із "зернової угоди".

"Як вже не раз говорив — нас просто "винудили" ухвалити це рішення. Оскільки Західні країни блокували і продовжують блокувати виконання "зернової угоди" у частині забезпечення доступу російських сільгоспвиробників на світові ринки", — заявив диктатор.

Водночас Путін наголосив, що наразі РФ відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", — додав президент РФ.

Також лідер Туреччини запропонував посередництво в мирних переговорах між Росією та Україною, які перебувають у стані бойових дій. Раніше він заявляв про "всі види підтримки, включно з проведенням прямих переговорів для забезпечення міцного миру між двома сторонами".

Варто зауважити, що лідери Росії та Туреччини підтримували широкі контакти після вторгнення Росії в Україну 2022 року. Цього року вони провели понад 10 телефонних розмов, а також відеоконференцію, присвячену доставленню російського ядерного палива на турецьку АЕС Аккую у квітні.

В середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський має намір провести переговори з Ердоганом за результатами його візиту до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2023 01:14