Фото: росЗМІ

"Нас винудили вийти": Путін вигадав відмазку через зрив Росією "зернової угоди"

Російський диктатор Володимир Путін на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїп Ердоганом у Сочі заявив, що Захід "винудив" Росію вийти із "зернової угоди".

Відповідну заяву Путін зробив під час спільної прес-конференції із турецьким лідером.

"Як вже не раз говорив — нас просто "винудили" ухвалити це рішення. Оскільки Західні країни блокували і продовжують блокувати виконання "зернової угоди" у частині забезпечення доступу російських сільгоспвиробників на світові ринки", — заявив диктатор.

Водночас Путін наголосив, що наразі РФ відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", – додав президент РФ.

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, що 18 серпня контейнеровоз Joseph Schulte, який скористався тимчасовим транспортним коридором, відкритим Україною після зриву Росією "зернової угоди", прибув до Стамбула.

Також 2 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що ще два судна успішно пройшли тимчасовим "зерновим коридором".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.09.2023 17:22