Флоренс і Майкл більше не будуть бушувати над Атлантикою

22 БЕРЕЗНЯ 2019 12:01

Комітет з ураганів Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) більше не буде привласнювати стихійним лихам імена Флоренс і Майкл - занадто багато горя в минулому році урагани з такими назвами заподіяли жителям США - від Флориди до Вірджинії.

Комітет збирається щороку, щоб обговорити попередній сезон ураганів і вирішити, як краще захистити людей від таких катаклізмів в майбутньому. У веденні членів Комітету знаходиться і складання списку імен ураганів, хоча це питання становить лише незначну частину їх діяльності, повідомляє UN.

У разі, коли стихія набуває сили урагану, їй присвоюють назву зі списку - повторно його можна використовувати через шість років.

Експерти ВМО відмовляються від імен, які були присвоєні найпотужнішим ураганів. Їх просто викреслюють зі списку імен.

Так, в ході нинішнього засідання Комітету, Флоренс і Майкл, які пронеслися над територією США в минулому році, замінили іменами Франсін і Мілтон. До них черга дійде не раніше 2024 року.

Всього з 1953 року зі списку назв для ураганів в районі Атлантики викреслили 88 імен. У їх числі - імена п'яти ураганів 2005 року - на сьогоднішній день це рекорд.

Флоренс в вересні минулого року бушував на узбережжі Північної Кароліни і став найбільш руйнівним в історії цього американського штату. Він забрав життя 51 людини і викликав масштабні повені в Південній і Північній Каролинах і Вірджинії.

У жовтні того ж року на Флориду прийшов ураган Майкл. За силою вітру він зайняв четверте місце серед ураганів, які коли-небудь бували на узбережжі США. Він викликав руйнування у Флориді, а також в інших штатах. Загинули 45 осіб.

У засіданні Комітету взяли участь представники метеослужб країн Північної і Центральної Америки, а також Карибського басейну. Воно пройшло на Малих Антильських островах в Кюрасао.

Суспільство, 22.03.2019 12:01